Публикация

Храната и възпалението на жлъчния мехур

Основните причини за холецистита (възпалението на жлъчния мехур) се крият в хранителните навици и начина на живот на съвременния човек.


В менюто му все по-често присъстват животински мазнини, захар, а консумацията на продукти, богати на растителни влакна – плодове, зеленчуци, пълнозърнест хляб, е сведена до минимум.

Понижената физическата си активност също влияе негативно върху процеса на освобождаване на жлъчния сок от жлъчния мехур, което от своя страна предизвиква възпалителния процес.

Често болните от холецистит възлагат големи надежди на лекарствените препарати и пренебрегват диетичния режим на хранене. А жлъчният сок се отделя само след хранене. Специалистите са категорични, че честото похапване, но в строго установени часове, нормализира дейността на жлъчката и помага за изхвърлянето на микроорганизми, които биха могли да провокират обостряне на възпалителния процес.

Диетичното хранене при холецистит включва оптимално съотношение между белтъчините от животински и растителен произход. Източници на пълноценни животински белтъчини са немазното и птичето месо, изварата и другите млечни продукти. Яйцата имат изразено жлъчегонно действие. Но те не се препоръчват при камъни в жлъчката или по време на обостряне на възпалителния процес, за да не се предизвика пристъп на чернодробни колики и да не се усили болката.

Растителните белтъчини влизат в състава на плодовете, зеленчуците и хлебните продукти.

В менюто задължително трябва да присъстват моркови, картофи, краставици, цвекло, тиквички, зеле, патладжани, домати и растителна целулоза. Важно е да се знае, че плодовете и зеленчуците предотвратяват запека, който често съпътства холецистита.

Жлъчегонното действие на зеленчуците се засилва, ако са подправени с растително масло, което не е подлагано на термична обработка. Ако растителното масло добре се приема от организма, препоръчително е да се пият по 1-2 супени лъжици преди хранене.

Налага се ограничаване на мазнините – около 60-70 грама дневно. Храната трябва да е богата на витамини. Особено важно значение има витамин А.

Необходимо е продуктите да се обработват чрез варене, на пара, печене или задушаване.

Коментари