Публикация

Досадните хора вредят на мозъка

Достатъчно дразнещо е да сте заобиколени с хора, които не харесвате, но сега учени са установили, че лошата компания може да засегне и мозъка.


Дали харесвате някой, или не, може да повлияе на начина, по който мозъкът извършва своите действия, показва ново изследване на учени от университета в Южна Калифорния.

Когато наблюдавате движенията на някой срещу вас, се получава огледален ефект. В мозъка се активират частите, отговорни за движенията.

Ако наблюдавате човек, когото не харесвате, мозъкът ще изкриви видяното и ще ви се стори, че той се движи по-бавно, отколкото в действителност.

Предишни изследвания показват, че расата или физическата прилика могат да повлияят на мозъчните процеси и хората са по-склонни да чувстват повече съпричастност към хора, които изглеждат повече като тях.

Новото проучване оставя приликите настрана и разкрива, че нашите предпочитания и настроения влияят на визуалните ни възприятия, което е важно откритие в подкрепа на идеята, че социалните фактори оказват влияние на преработката на получената информация при визуални стимули.

Коментари