Публикация

Умората и децата

Учебната година тръгна с цветя и усмивки и със спомена за волните ваканционни емоции.


Слънчевият загар избледня постепенно, но затова пък лежерният летен ритъм рязко преминава в делник, оразмерен до минути. Видимо или не, за децата от началните класове първите дни и седмици в училище са стресови – разбира се, проявите на това състояние са различни и най-често се преодоляват бързо и безболезнено. При по-чувствителните обаче адаптацията може да е затруднена, да се изрази с напрегнатост, плач, нарушения в съня, главоболие, коремни болки.

Понякога малчуганите дори прибягват до симулация, само и само да не отидат на училище. Много важна в тези моменти е психологическата подкрепа в семейството, родителите трябва внимателно да наблюдават детето си, защото познават характера и реакциите му най-добре. Тук ролята на изграденото с времето доверие, близкият контакт между родителите и детето стават особено важни. Индивидуалният подход към всеки малък ученик трябва да се намери с помощта на педагозите, а когато се налага – и на психолог. Да не забравяме, че началото на учебната година съвпада с преходния сезон, който по принцип е предизвикателство за организма и заради обичайните простудни и вирусни болести.

Ако искаме малкият ученик да е в добро физическо и емоционално здраве, трябва да обърнем внимание на три неща – как и кога се храни, колко спи, движи ли се достатъчно. В менюто му да има нетлъсто месо, непременно риба и яйца, млечни продукти, цялото есенно разнообразие от зеленчуци и плодове. Най-добре е яденето да е прясно приготвено, без набор от оцветители, консерванти и различни подобрители на вкуса, да се избягват колбаси, вафли, сухи пасти, солети, сладкиши и т.н. – те са не просто непълноценна, но и вредна за децата храна, особено ако се консумират редовно.

Липсата на установен дневен режим неизбежно води до преумора. И тя никак не е рядко явление сред децата дори в ранна училищна възраст – дали заради прекомерна ангажираност, или заради неконтролирано от родителите заседяване пред компютъра и телевизора. При всички случаи 7-8-годишното дете се нуждае от 9-10 часа сън в денонощие. От родителите се изисква постоянство и неотстъпчивост, за да приучат детето да ляга рано, защото отдавна е доказано – в часовете до полунощ организмът почива най-добре.

За да отшумят признаците на умора и отпадналост по-бързо, невролози препоръчват препарата „Сарженор” – той е напълно безвреден, а съдържащите се в него две незаменими аминокиселини активизират енергията в организма и го освобождават от токсините. За жалост българските деца се движат все по-малко. Причините са различни, но в крайна сметка се коренят в липсата на традиции двигателната активност да се възприема като първостепенно условие за доброто здраве. С ръка на сърцето ще признаем, че масово показваме на децата си най-лошия вариант за „почивка” - на дивана пред телевизора, в кварталното кафене или на протяжна разпивка около маса.

Коментари