Публикация

Гъбите и храненето

Гъбите са истински кулинарни хамелеони, на които им отиват всякакви подправки, лесни за приготвяне и са много полезни.


Пресните гъби са доказали себе си като едни от най-гъвкавите и перфектни партньори за разнообразие от ястия – салати, паста, пиле, пържола, пица. Списъкът е безкраен...

Могат да се хапват печени, варени, задушени, на грил, мариновани, дори сурови. Отличителният вкус и текстура на гъбите ги правят чудесна добавка към някое от любимите ви пикантни ястия.

Не позволявайте скромността на гъбите да ви заблуди. Скрити под кремавата шапчица се крият мощни естествени полезни вещества. Нито зеленчук, нито плод, гъбите си имат свое семейство и уникален вкус. Един от големите плюсове за тях е, че на практика няма отпадъци, тоест -  използвате всичко, за което сте платили.

Гъбите са с ниско съдържание на калории и практически нямат никаква мазнина, така че са идеални за контрол на теглото. Те също така засищат бързо, което означава, че ще ограничат апетита ви. Това е страхотна новина, ако се опитвате да отслабнете.

Гъби са богати на антиоксиданти. Те са и единствената неживотинска храна, която съдържа витамин D. Той е от решаващо значение за мозъка и нервната система. B12 в гъбите лесно се абсорбира от организма.

Коментари