Публикация

Не оставяйте храносмилателните проблеми без лечение

Интервю с д-р Алма Узунова, гастроентеролог в МБАЛ „Люлин”, София.


Д-р Узунова, какво имат предвид специалистите, говорейки за функционални разстройства на храносмилателната система?
Функционалните смущения се изразяват обикновено в редуване на запек и диария. Освен това има подуване на корема, газове, периодично се усещат болки по хода на дебелото черво – като цяло, има чревен дискомфорт. Това са основните симптоми за т.нар. синдром на дразнимото черво. Много разпространено страдание в цял свят, засяга предимно жените.

При подобни оплаквания в какъв срок е препоръчително да се потърси лекар?
Час по-скоро, защото едно нарушение на чревния мотилитет с този дискомфорт може да е признак не само за едно функционално нарушение, но са възможни и органични нарушения. И гастроентерологът е този, който преценява дали да се направи изследване на дебелото черво или не - в зависимост от тежестта на оплакванията и продължителността им.

Най-често, след двадесет дни до един месец и след като се самолекуват с различни медикаменти, пациентите отиват при личния лекар, който ги изпраща на специалист. За да се изключи органичният произход на оплакванията, са необходими лабораторни и биохимични изследвания, ехография, колоноскопия, фиброгастроскопия. Ако симптомите на чревен дискомфорт, подуване на корема, продължителен и мъчителен запек продължават повече от 3 месеца, твърде възможно е да става въпрос именно за синдрома на дразнимото черво.

Според Вашия опит – какво обикновено предизвиква или изостря функционалните нарушения?
Те се засилват особено при сегашния много напрегнат начин на живот, проблеми на работното място, стрес - това е основното. Установено е, че в 33% от случаите симптомите, свързани със синдрома на дразнимото черво, намаляват постепенно и изчезват с времето при правилно провеждана психотерапия. Но има и други фактори – нередовното и лошо хранене, употребата на пикантни или пък тлъсти храни, които са трудносмилаеми, както и на груби храни, които също са трудносмилаеми.

Имам и много млади пациенти, ученици дори. При тях типичните причини са най-вече стресът и лошото хранене. Ядат бъргъри, пици, които са също мазни, трудносмилаеми. Пикантните блюда са много модерни, сред младите особено – индийска, китайска, индонезийска храна. Но тя е много вредна - не само заради хигиената в тези заведения, но и заради технологията на приготвянето. Алкохолът, цигарите, прекалената употреба на газирани напитки също са вредни фактори, които трябва да се имат предвид.

Има ли храни от нашата традиционна кухня, които е желателно да се избягват?
Всичко, което не е пържено и пикантно, е добро. Фибрите са полезни, но не груба целулоза. Фини фибри може да се консумират - фини овесени ядки за закуска; на обяд нещо, което не е пържено, не пържени картофи. Риба на скара, печено без лютиви подправки; месо и зеленчуци - задушени или на пара. От традиционната ни кухня мога да посоча като добър избор например гювеча, без остри подправки.

Може ли режимът на хранене да предотврати появата на смущенията, за които говорим?
Режимът трябва да се спазва. Нередовното хранене се наблюдава във всички възрасти – хората не закусват, не обядват, като се приберат вечер, се нахранват обилно. Много е вредно – не само за стомаха, за целия организъм. Така че, трябва да се разпредели дневното количество храна – една трета сутрин и вечер и две трети на обяд. Самото хранене да става бавно, в спокойна обстановка. Освен това ранната вечеря е много важно правило. В 18 часа да се вечеря, за да може стомахът да обработи храната преди времето за сън. А не както се прави – късно прибиране, ядене и лягане. Това е най-вредно, така се получават всички нарушения на стомашно-чревния тракт.

Очевидно горните съвети масово не се спазват и тогава са нужни средства за облекчаване на неприятните усещания.
Много хубав препарат е „Комфортекс”, комбинация от автентични индийски билки. Повечето от тях са известни подправки, богати на етерични масла и растителни смоли. Напълно натурален продукт, при производството му не са използвани синтетични оцветители, нито подсладители. В началните стадии, когато няма тежки нарушения, и при млади хора той действа много добре, ефектът се получава до 15 мин., но лечението трябва да продължи поне един месец.

Каква е вероятността функционалното заболяване да премине в органично?
Рискът е по-голям, когато не се вземе под внимание диетичният режим и лечението, което се препоръчва от специалиста гастроентеролог, продължи се в същия дух... Неспазването на режима на хранене, както и стресът може да предизвикат по-тежки нарушения.

------------------------------------
За контакт с д-р Узунова:
0888 936 421
alma_uzunova@yahoo.com

Коментари