Публикация

История в снимки: Ключови моменти в храненето на детето

Въпреки че растежът е по-бавен при децата в училищна възраст, те все още имат високи хранителни нужди, но сравнително по-малък апетит. От решаващо значение е всички ястия и закуски да бъдат богати на полезни вещества и енергия.


 

Изборът на храна през най-важните години от развитието на децата може да повлияе на бъдещите рискове за здравето, както и да постави основите на хранителните навици в по-късен етап от живота.

-brr-

Структурираният хранителен план е важен за създаването на добри хранителни навици. Уверете се, че осигурявате на детето си голямо разнообразие от плодове, зеленчуци, дори месо - бургерите и чипсът не спадат към групата на полезните храни.

-brr-

Учениците в малките класове все още се нуждаят от енергия, за да се развиват, но все повече от тях са с наднормено тегло. Причината е, че приемат повече калории, отколкото изразходват. Ако детето ви не е достатъчно активно, запишете го на спорт – футбол, плуване...

-brr-

Менюто на детето трябва да включва три основни хранения и 2 междинни закуски. Храната трябва да бъде от основните 5 групи – плодове и зеленчуци, зърнени храни, млечни продукти, протеини, мазнини и захари. Не пренебрегвайте никоя от тях, но внимавайте със солта, вредните мазнини и захарта.

-brr-

Калцият е важен елемент за здравината на костите. Добри източници на този минерал са млечните продукти , зелените листни зеленчуци, някои зърнени храни, сусам. Детето ви трябва да приема всеки ден храни, богати на калция – сирене, мляко...

-brr-

Фолиевата киселина е важна за растежа, но приемът е нисък при някои деца, особено при тези, които пропускат закуската, защото обогатените зърнени храни са добър източник на фолиева киселина. Други източници включват хляб, зелени листни зеленчуци и варива.

-brr-

Желязото помага за здравето на червените кръвни клетки. Недостатъчният прием на минерала може да доведе до анемия. Добри източници на желязо са червеното месо, черният дроб, обогатените зърнени закуски, бобовите култури. За по-ефективно усвояване трябва да се приема с храни, богати на витамин С.

-brr-

Групата на мазните и сладки храни включва всички любими на децата лакомства и изкушения – от чипса и пържените картофки до сладкишите, вафлите и газираните напитки. Тези храни трябва да се ограничат до минимум, защото сдържат много калории, захари, сол и мазнини, които водят до затлъстяване, диабет, развалени зъби....

-brr-

Ако успявате да контролирате храненето на детето си вкъщи, браво на вас. Навън обаче е съвсем друга история. Изкушения дебнат отвсякъде, а и примера на приятелите също е важен. Научете го да си носи в раницата плод, шише с млечна напитка, сок, или кутия с парченца сирене, ядки. Правете му сандвич и нарязвайте на пръчици различни зеленчуци, за да са по-привлекателни.Коментари