Публикация

Млечните продукти, на които не обръщаме достатъчно внимание

Суроватката и изварата са сред най-здравословните храни - това не е новина, но истината е, че мястото им във всекидневното ни меню не съответства на ползите им.


Суроватката е един от най-качествените натурални протеини и според многобройни проучвания притежава наистина забележителни полезни свойства.

Приемането на праховиден протеинов концентрат от суроватка стана популярно преди години, след като изследвания доказаха, че този протеин е най-добрият за поддържане на мускулна маса, даже по време на диета.

Последвалите проучвания описаха безспорните свойства на суроватката:
• засилва имунната система;
• противодейства на патогенните бактерии и вируси;
• подобрява енергийните нива;
• действа като антиоксидант;
• нормализира кръвната захар;
• намалява кръвното налягане;
• увеличава мускулната маса на възрастните;
• предотвратява образуването на тумори;
• води до загуба на тлъстини и намалява апетита.

Учените дори са установили, че протеинът в суроватката влияе положително на настроението. След като група силно стресирани пациенти са приемали алфалакталбумин - една от съставките на суроватката – нивата на техния хормон на стреса са се понижили и чувството за депресия е намаляло. Причината за това е, че алфалакталбуминът съдържа високи нива триптофан - аминокиселина, която повишава нивото на хормона на щастието /серотонин/.

Това, което прави протеина в суроватката забележителен, са съдържащите се в него голям брой подфракции, всяка от тях с едно или повече уникални биологични свойства, които допринасят за здравословните качества на суроватката.

Важно е да се знае, че не всеки протеин от суроватка има еднакво действие. Качеството и броят на фракциите в крайния продукт зависят от технологичния процес.
Ценен е продуктът от суроватка, в който са запазени възможно най-много подфракции в естествения им вид.

Важно е протеинът от суроватка да е извлечен при ниска температура и при нискокиселинен производствен процес.

Коментари