Публикация

Технологиите могат да ни разболеят

Дигиталната революция, която промени живота ни, сега вреди на здравето ни, предупреждават експерти.


Поколението, което винаги е онлайн, постоянно получава тонове информация, може да е в повишен риск от психични заболявания. Но по-притеснителното за специалистите е, че са възможни структурни промени в мозъка, което представлява сериозен проблем.

Днешните деца прекарват живота си пред екрана на телевизора, компютъра или телефона. По време на пубертета мозъкът все още е в активна фаза на формиране и развитие. Той се учи да обработва информацията за връзки, емоции, отношения между хората. Учените се опасяват, че мозъкът на тези деца ще бъде „свързан” по различен начин.

Общуването в интернет се приема за нещо нормално и тинейджърите не смятат, че личните контакти са по-ползотворни за отношенията и социализацията, отколкото 500 приятели във фейсбук.

Социалните мрежи водят след себе си различни мании и зависимости – колко приятели ще харесат снимката или на колко хора ще клинеш “like” и т.н.

Технологиите улесняват живота ни, но се превръщат и в наши господари. Малко са хората, които не излизат от дома си без телефон, все повече са тези, които носят и лаптоп, и таблет... Машините вършат много от задълженията ни, но и цената, която заплащаме не е ниска – заседнал начин на живот, храна, приготвена в микровълнова, дрехи, изпрани със силни химически препарати...

Специалистите съветват да се опитаме да ограничим технологиите поне в свободното си време. Ако цял ден сте пред компютъра – излезте на разходка, почетете книга в парка (но не електронна), посадете цвете или дърво.

Коментари