Публикация

Слънцето състарява кожата. Как да се справим с последствията?

Любимото ви нещо е да се излежавате на плажа през лятото и да събирате тен? Да, но вероятно не си давате сметка, че това вреди сериозно на вашата кожа – състарява я, причинява бръчки и петна.


Излагането на горещите слънчеви лъчи през лятото на плажа, както и придобиването на изкуствен тен чрез солариум са едни от основните причини за стареенето на кожата, показват съвременните методи за изследване. Те са виновни за бръчките и петната по лицата и кожата ни в 80% от случаите.  В останалите 20% важна роля играят  тютюнопушенето, замърсяването на въздуха, инфрачервената радиация и непълноценното хранене. Всъщност виновници за стареенето на кожата ни са ултравиолетовите лъчи, които причиняват т.нар фотостареене на кожата.

Научното обяснение
„В основата на фотостареенето на кожата стоят добре проучени молекулни механизми. Достигналите до кожата ултравиолетови лъчи се поглъщат от структури на кожата, наречени хромофори. Абсорбираната от хромофорите енергия стартира биохимични процеси, които водят до молекулни промени, които обуславят преждевременното остаряване на клетките в епидермиса и дермата и свързаната с него поява на злокачествени кожни образувания. Сборът от оформящите се патологични промени е познат в дерматологията като „дерматохелиоза“, пише д-р Евгени Христозов в своя статия за списание Beauty Woman.

Има ли начин кожата ни да се подмлади?
Доскоро начините за подмладяване на кожата бяха общо взето два – единият изключително болезнен и с дълъг възстановителен период, но пък доста ефективен, другият не е толкова ефективен, но пък е безболезнен. Вторият включва фотозащитните кремове, антиоксиданти, полифеноли, а първият -  апаратни методики.

Преди около 1 година на пазара се появи нова технология, наречена sublative, която е част от функциите на апарата E-Two на Syneron. Новата технология съчетава в едно добрите страни на двете по-стари технологии. А именно – ефективен е, но е безболезнен и е с кратък възстановителен период. Практическият опит показва, че видимо подобряване на структурата на кожата се забелязва дори след първата процедура. 

E-Two е типичен пример за тази нова тенденция. Въпреки значимата си ефикасност, страничните ефекти са редки и малко на брой:
- Възможно е да усещате слаб до умерен дискомфорт (несравнимо по-нисък в сравнение с фракселния лазерен пилинг) по време на процедурата;
- При някои хора е възможно зачервяването и отока след процедурата да са по-продължителни;
- В много редки случаи е възможно да се формират мехурчета и последващи корички с нарушаване на нормалната кожна структура и/или цвят на места;
- Както при всички по-инвазивни процедури, при генетично предразположени към формиране на неестетични белези индивиди, е възможно да се появи келоид.
 
Освен всички положителни елементи на технологията цената на една процедура с нея също не е за подценяване. „Тя представлява приятна изненада за голяма част от пациентите“, казва д-р Христозов, дерматолог в клиника LegeArtis.

Коментари