Публикация

Предсърдното мъждене и рискът от инсулт

Една от важните теми, обсъждани на завършилия наскоро национален конгрес по кардиология, беше превенцията на мозъчните инсулти, причинени от специфична и широкоразпространена сърдечна аритмия, известна като предсърдно мъждене.


В България има много пациенти с това ритъмно нарушение, както и хора, които са засегнати от него, но не подозират това. В началото на октомври в София на кардиологичния конгрес беше и известният изследовател и водещ специалист по превенция на мозъчни инсулти проф. Джон Ейкелбум от Медицинския университет в Онтарио, Канада.

Проф. Ейкелбум, какви са причините за предсърдното мъждене?
Това е заболяване на възрастните хора. Една от причините е намаляването с годините на еластичността на тъканите, изграждащи сърцето. Има и редица други рискови фактори – високо кръвно налягане, исхемична болест на сърцето, промени в клапния апарат.

Както е известно, често пациентите не усещат абсолютно нищо, когато имат предсърдно мъждене, как при това положение се открива проблемът?
Абсолютно сте прав, че това ритъмно нарушение често е без никакви симптоми. Например в България са установени около 100 хиляди души с предсърдно мъждене, но със сигурност има още много пациенти, които не подозират за опасността, която ги дебне. Най-често диагнозата може да се постави чрез установяване на неравномерен пулс при измерването му на китката или при мерене на артериалното налягане. Разбира се, съмненията трябва да се потвърдят чрез електрокардиограма.

Всеки неравномерен пулс ли означава предсърдно мъждене?
Не и точно затова е нужна кардиограмата. И други видове ритъмни нарушения дават промени в пулса, например екстрасистолите. Но когато се установи, че пулсът е неравномерен, е много важно да се види причината за това!

Все пак, когато има симптоми, какви са те?
Най-често хората усещат нещо като препускане на сърцето, ускорен и понякога неравномерен ритъм, болка в гърдите, лесна уморяемост, чувство на задух. Но отново подчертавам – повечето пациенти нямат никакви оплаквания, което е доста коварно!

Но нали предсърдното мъждене е сърдечен проблем, защо предизвиква мозъчни инсулти?
Работата е там, че ако лявата камера и лявото предсърдие на сърцето не работят в синхрон, кръвотокът се променя. При предсърдно мъждене предсърдието не се съкращава ефективно, а трепти. Това забавя кръвотока и позволява в сърдечните кухини да се образуват съсиреци. В определен момент те могат да бъдат „изстреляни” от сърцето в кръвообращението и тогава първата спирка е мозъкът. Тези съсиреци запушват различни мозъчни артерии и последицата за пациента най-често е тежък инсулт.

Каква част от всички инсулти са причинени от предсърдно мъждене?
Смята се, че един от всеки шест инсулта е с тази причина. Но тук е важно да се подчертае, че този тип инсулти са предотвратими, за разлика от някои други видове мозъчни удари. Ако предсърдното мъждене се установи навреме и се прилага правилно лечение, пациентите са в огромна степен защитени от инсулт.

В какво се състои това лечение?
Основно е антитромботична профилактика. Има специални препарати, които не позволяват кръвта да образува тромби в сърдечните кухини. Дълги години прилагахме основно така наречените антагонисти на витамин К, които са ефективно средство, но имат и редица недостатъци – действат бавно, влияят се от храна, алкохол и приема на други лекарства, изискват чести контролни лабораторни изследвания. Дори и при пациенти, които спазват стриктно дозировката, понякога се установява или прекалено „разреждане” на кръвта, което увеличава риска от кръвоизливи, или недостатъчно „разреждане”, което увеличава риска от инсулт.

Всичко това доведе до създаването на нов клас препарати за профилактика на инсултите при предсърдно мъждене, какъвто е известният и в България дабигатран. Предимствата на този тип препарати са, че действат бързо, имат предвидим и сигурен ефект, не се влияят от приема на храна и лекарства, няма нужда от постоянни кръвни тестове за степента на антикоагулация. Освен това имат много добър профил на безопасност по отношение на риска от причиняване на кървене.

Ако един пациент с предсърдно мъждене не получи инсулт, самото мъждене ще доведе ли до фатални последици?
Основният проблем на тези пациенти е опасността от тежък мозъчен инсулт. Иначе, ако трябва с една дума да отговоря дали предсърдното мъждене само по себе си ще убие пациента, ще кажа – не. Много хора живеят с това заболяване десетки години, ако се лекуват правилно.


Коментари