Публикация

Жестовете помагат за развитието на детето

На малките деца трябва не само да се говори, а и да се показва с жестове. Соченето, махането за довиждане и други жестове помагат за обогатяването на речника им.


Учени са установили, че бебетата на 14-месечна възраст, които предават повече понятия чрез жестове, имат по-богат речников запас, когато станат 6-годишни. Интересно е, посочват специалистите, че има значение дали те растат в бедни или в средно заможни семейства.

Всеки, който е виждал бебе да си протяга ръчичките, когато иска да го вземат, знае, че децата намират начин да общуват, много преди да проговорят. Жестикулирането е важен предшественик на образуването на изречения – децата започват да комбинират една дума с жест, който замества друга дума.

Учени са установили, че децата от семейства с ниски доходи започват училище с по-беден речник . Тази разлика остава до студентска възраст. Всъщност речниковият запас на децата в предучилищна възраст предопределя и справянето с учебния материал.

Изказът на детето се определя от начина, по който родителите са разговаряли с него от бебешката му възраст. Предишни проучвания са показали, че по-заможните и по-образованите родители говорят и четат повече на децата си и използват по-разнообразен речник и сложен синтаксис.

Изследователите забелязали, че доходите оказват влияние дори и при децата на възраст, на която могат да изговарят няколко думи.

Не че богатите родители жестикулират повече, но техните жестове са по-разнообразни и са заредени с повече различни значения, допълват учените.

Коментари