Публикация

Грижите, от които очите се нуждаят

Факторите от заобикалящата среда, които вредят в най-голяма степен на зрението, са много.


Може да започнем от това, което всеки ден използваме – храната. За да живеем пълноценно и да продължаваме да работим добре с очите си, трябва да подбираме своята храна изключително прецизно. Продукти, които съдържат големи количества мазнина, повишават  холестерина, а това се отразява на съдовете на окото и може да доведе до сериозни промени в очното дъно.

Тези промени пък причиняват запушване на съдове, поява на кръвоизливи, намаляване на зрението. За да предпазите очите си, яжте храна с много витамини -  зеленчуци, плодове, варени или печени с малко мазнина меса и се стремете да избягвате пърженото.

Друг опасен фактор около нас е въздухът, с който предната част на окото е в непрекъснат контакт.  Във въздушната среда се съдържат различни видове алергени. Те могат да бъдат от растения, цъфтящи треви, токсини, химически вещества, изгорели газове в околната среда. При тези случаи очите се зачервяват, клепачите се подуват, изсъхват, набръчват се, получава се много силно сълзене и зачервяване на очите. Случи ли се това, пациентът трябва да бъде консултиран не само от офталмолог, но и от алерголог.

Слънчевите очила...
Слънчевите очила трябва да бъдат носени в най-слънчевите дни както на летния, така и на зимния сезон. Около морския бряг ултра-виолетовите лъчи се отразяват във водната площ, увеличават се и могат да доведат до увреждане на предната част на роговицата, по-точно - някои клетки, които некротизират и се получава много силна болка, последвана от зачервяване и намаление на зрението.

Същото се получава и в планината, където въздухът е разреден и по-голямо количество ултравиолетови лъчи попадат върху окото.

Влошаване на зрението
Около 40-45 години хората изведнъж установяват, че отдалечават текста, докато четат, защото той започва да им се вижда замъглен. Това се дължи на отслабването на един мускул в окото, който до този момент е помагал, за да може да се променя предно-задният диаметър на лещата и пречупвателната способност на окото.

Когато въпросният мускул отслабне, т.е когато се промени диоптричната мощ на окото, човекът трябва да сложи очила. Не е нормално  да се измъчва и да не иска да признае пред самия себе си, че при него се разиват процеси, които налагат носенето на очила.

Всъщност, има едно такова мнение сред хората, че ако не сложат очила, ще продължават да си я карат все някак по-старому, но  ако сложат  - това би влошило зрението им и след това ще трябва непрекъснато да увеличават диоптъра. Да, с годините диоптърът се увеличава, но причината е, че споменатият мускул с напредването на възрастта започва все повече са отслабва.

Профилактика
Ако няма главоболие, отслабване на зрението, парене или сълзене на очите, добре е очният кабинет да се посещава веднъж на една-две години. За щастие, има все повече такива хора, които ходят на профилактични прегледи, без да са изпитали някакви тревожни признаци.

Защита на детските очи
Родителите трябва първо да помислят за осветлението в детската стая и по-специално – за мястото, на което малчуганите подготвят своите уроци. Желателно е това да става на естествена дневна светлина, но тъй като съвременните ученици са доста натоварени, често се налага домашните да остават и за вечерните часове. В стаята трябва да има едно общо осветително тяло, а в лявата част на бюрото – допълнителен светлинен източник, който са осветява текста.

Най-добре в учебниците да бъдат с хубав контраст, буквите да са напечатани на качествена хартия, но не гланцирана, за да не се получават отблясъци. Книгата трябва да бъде поставена под ъгъл от 45 градуса, да има лек наклон, за да може погледът да попада перпендикулярно върху текста. По моя преценка трябва да има и организирани профикалтични прегледи, когато започне учебната година, но е добре родителите предварително все пак да имат представа за здравното състояние на очите на своите деца.

Коментари