Публикация

Местят белодробната болница в УМБАЛ „Свети Георги”

Първа копка на строително-ремонтните работи за преместването на дейността на Белодробна болница „Д. П. Кудоглу” в УМБАЛ „Свети Георги” направиха днес изпълнителният директор на университетското лечебно заведение проф. д-р Карен Джамбазов и кметът на Пловдив инж. Иван Тотев.


На церемонията присъстваха още председателят на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание Менда Стоянова, нейни колеги – пловдивски депутати от ГЕРБ, зам.-кметът Розалин Петков и директорът на Белодробна болница д-р Веселин Давчев.

Ритуалният старт бе даден пред административния блок на Клиниката по инфекциозни болести на УМБАЛ „Свети Георги” в База 2 на бул. „Пещерско шосе” №66. Там ще се помещава новообособеното медицинско звено, като в него ще продължат да се извършват предлаганите до момента в СБПФЗАЛ „Д. П. Кудоглу” профилактика, лабораторно изследване, лечение и диспансеризация на болните от туберкулоза.

Леглата в обновената сграда ще бъдат между 42 и 45, което е напълно достатъчно предвид броя на болните от туберколоза в момента. Той варира от 38 до 50 души за областта, обясни директорът на СБПФЗАЛ „Д. П. Кудоглу” д-р Веселин Давчев.

В началото на следващата година – през февруари или март, ще бъде извършено цялостното преместване, потвърди проф. д-р Карен Джамбазов. Дейността ще бъде разпределена към  Клиниката по пулмология, която тази година също беше преместена от База 1 на УМБАЛ „Свети Георги” – бул. „Васил Априлов” №15А, в База 2 – Хирургичния блок на бул. „Пещерско шосе” №66.

Решението за прехвърляне на общинската специализирана болница „Д. П. Кудоглу” бе взето в края на миналата година от правителството. Дългът на лечебницата към момента е близо 3,6 млн. лева, каза кметът инж. Иван Тотев.

Финансовите разчети показват, че стойността на проекта ще достигне близо 800 хил. лева, които ще осигури Министерството на здравеопазването. Към момента част от сумата вече е преведена на УМБАЛ „Свети Георги”. 150 хил. лева от тези средства ще бъдат вложени в изграждането на специална вентилационна система, която да отговаря на новите изисквания за лечение на туберколозноболни – самостоятелна аспирация на цялото звено и на отделните стаи в него, за да се гарантира тотална изолация от останалите пациенти и помещения.
 

Коментари