Публикация

Когато ставите се „обаждат”

Как възрастните хора прогнозират времето според своите болежки, каква е причината им и има ли добро и същевременно безвредно облекчение за ставните проблеми – на тези въпроси отговаря д-р Ирина Белчева, завеждащ отделението по физиотерапия във ВМА, Варна.


Метеорологичните фактори се отразяват върху човешкия организъм разнопосочно. Когато промените в организма под влияние на тези фактори превишат нормалната граница на физиологичното отклонение, приемаме, че става дума за така наречената метеопатология. Като най-чувствителни към промените на времето са хората с хронични заболявания - на сърдечносъдовата система, на дихателната система и голям процент - с болести на опорно-двигателния апарат.

През есенно-зимния сезон се повишава влажността на въздуха, понижават се температурите и се наблюдава обостряне и засилване на болките в ставите, ограничава се обемът на движение при тези болни. Влажността е причината. Така че има резон в това, което казват старите хора, че се обострят болките преди застудяване, преди дъжд.

Ставният хрущял изгражда ставата, благодарение на което се намалява триенето между ставните повърхности. Всъщност той служи като буфер, който поема механичното натоварване. От заболявания на ставния апарат страдат около 15% от хората, като по-често е засегнато възрастното население. При част от пациентите се стига до хронична инвалидизация, което е свързано и с повишаване на финансовите разходи за тези пациенти. Артрозната болест може да засегне всяка става, а в голям процент от случаите е и с множество локализации.

Практиката показва, че най-често се засягат коленните, тазобедрените стави както и лумбалният отдел на гръбначния стълб – т.е. тези части на тялото, които поемат неговата тежест. От заболявания на ставите страдат както хора над 60-годишна възраст, при които това е свързано с износването на ставния хрущял, така и упражняващите тежък физически труд, активно спортуващи. Много често ставните проблеми мъчат пациентите с наднормено тегло и затлъстяване. При жените над 50-годишна възраст с настъпване на менопаузата и хормоналните изменения също се наблюдават ставни изменения. Хората обикновено изчакват известен период от време и когато вече болката стане твърде силна и затрудни движенията, тогава се обръщат към лекар.

Трябва да кажа, че чувствителни към влажното и студено време са пациенти и с други възпалителни заболявания – ревматоиден артрит, болестта на Бехтерев, както и такива, които приемат някакви медикаменти от рода на кортикостероиди за по-продължително време. За защита на ставния хрущял е от значение пациентите рано да се насочат към приемането на хондропротектори, които го предпазват и служат за забавяне на износването му. Нестероидните противовъзпалителни средства лесно облекчават болката в определен момент, но те са с временен ефект и са опасни за храносмилателната система. Имат странични ефекти и увеличават сериозно риска от кръвоизливи, от развитие на хроничен гастрит, язвена болест, поради което не е желателно да бъдат приемани повече от две-три седмици.

Препоръчително е също пациентите с такъв тип заболявания на ставите да провеждат физиотерапевтични процедури два-три пъти годишно, най-добре през пролетта и есента, за да се предотврати появата на болка и да се забави процесът на износване на ставния хрущял. В помощ на физиотерапията освен хондропротектори използваме и крем и олио „Неокс” при прилагането на ултразвук в областта на засегнатите стави. Този билков продукт има ясно изразено противовъзпалително и обезболяващо действие. Олиото има много добър ефект при болни след фрактури, при наличието на оток, когато правим лек оттичащ масаж. Освен по време на терапевтичните процедури – с ултразвук, йонофореза - препоръчваме кремът „Неокс” да се прилага и два-три пъти дневно от самия пациент. Лугата също много добре действа при тези болни, лугови компреси, поставени локално на ставата.

Коментари