Публикация

Уроинфекции при запушване пикочните пътища

Обструкцията (частично или пълно запушване) на долните пикочни пътища е проблем, който се среща както при мъжете, така и при жените.


Причините са разнообразни – стриктури (стеснения) на уретрата, склероза на шийката на пикочния мехур, камъни и чужди тела в уретрата. При мъжете най-често срещаната причина е доброкачествената простатна хиперплазия (ДПХ) и по-рядко карциномът на простатата.                                                          

От уголемена простата страдат около 80% от мъжете над 60 г. В България са повече от 600 000 души, като не повече от 15%  се лекуват. В близо 2/3 от случаите засегнатите от уголемена простата са в активна или в ранна пенсионна възраст – над 60 години. Преобладават пациентите със средно изразена симптоматика – 54%, но с голям дял е и тежката симптоматика – 33 на сто. Самите проблеми с простатата се дължат на промени в хормоналния статус на мъжа, по-специално на нарушения в нивата на хидротестостерона, който е много по-активен от обикновения тестостерон и води до увеличаване на простатната жлеза.

Какво се случва при ДПХ? Жлезата постепенно започва да притиска пикочния канал и това причинява неудобства при уриниране, стесняването на уретрата води до задържане на течността и до оплаквания – ставане нощем, чести позиви, чувство, че пикочният мехур не се е изпразнил напълно и др. Струята може да е разделена, разпръсната, да излиза на тласъци.  

Симптомите при ДПХ са възпалителни - неотложни позиви за уриниране, често ходене по малка нужда, нощна микция (никтурия), изпускане преди уриниране и обструктивни - трудност при започване на уринирането, прекъсване на струята, слаба струя, напрягане, продължително уриниране, остатъчна урина, задръжка, чувство за непълно изпразване на мехура, изтичане на урината на капки на края , инконтиненция (неволево изпускане). Ако имате такива симптоми, непременно се консултирайте с уролог, за да избегнете възможните усложнения при ДПХ, ако простатата не се лекува адекватно.

Тежките усложнения при това заболяване са свързани със задържането на урината, при което се създава благоприятна среда за развитието на бактерии, съответно до инфекция на пикочния мехур и пикочните пътища, до камъни в бъбреците и дори до бъбречна недостатъчност.

Най-често срещаните причинители на инфекиците са  Еscherichia coli, Proteus, Klebsiella, Pseudomonas и др. Симптомите са характерните за възпаление на пикочния мехур - често уриниране, парене, които при съществуващата обструкция са особено мъчителни.
Лечението се провежда след микробиологично изследване на урината и премахване на причината - обструкцията. Това може да стане с използване на алфа блокери, които улесняват уринирането и намаляват остатъчната урина, с поставяне на постоянен кътетър в уретрата или цистофикс - дренаж на пикочния мехур през коремната стена.

Антибиотичната терапия трябва да е съобразена с чувствителността на бактериите. При по-леки случаи и за довършване на лечението, могат да се използват добавки,  комплекси от натурални растителни вещества, като особено добър ефект имат базираните на червената американска боровинка - с потенциал да блокират прилепването на бактериите към лигавицата на пикочните пътища и да подпомагат ефективното им изхвърляне от организма.

Сериозните дългосрочни усложнения, свързани с прогресия на ДПХ,  причиняват остро задържане на урината и налагат операция. Простатната хиперплазия е необратимо състояние, но може да се овладее за дълго време. С лекарствата може да се намали големината на простатната жлеза. Ако се наложи операция, тя може да е отворена или трансуретрална резекция.   

Нека се има предвид, че тъй като характерните болестни симптоми не се проявяват при много от мъжете, макар простата да е уголемена, е препоръчително да се прави поне веднъж в годината профилактичен преглед. Това може да спести много последващи проблеми.





Коментари