Публикация

Кокошката или яйцето - цигарата или депресията

Учените обичат главоблъсканиците и въпросите без отговор. След като от векове спорят кое е първо – кокошката или яйцето, сега са си намерили нова загадка от същия тип.


Новото им предизвикателство е – тютюнопушенето ли предизвиква депресия или депресията предизвиква употребата на цигари. Почти всеки пушач твърди, че цигарата му помага да подреди мислите и емоциите си, но от друга страна точно тези хора харесват усамотените места и се чувстват изгубени през повечето време.

Отговорът на въпроса не е лесен. Учените имат причина да вярват, че тютюнопушенето може да отключва депресивни състояния.

Проучване, обхванало 3000 души, установило, че пушачите са 6,6% по-застрашени от развитието на тежка депресия в сравнение с 2.9 на сто за непушачите. Изследването разкрило още, че 30% от пушачите показват някои симптоми на депресия.

Основният виновник е никотинът! Като стимулант засяга освобождаването на невротрансмитерите в мозъка, в резултат на което мозъкът става толкова пристрастен към цигарите, че вече не функционира нормално без никотин.

Сериозните пушачи започват да изпитват тревожност едва 20-30 минути след последната цигара, защото действието на никотина е намаляло, поясняват учените.

Зависимостта от никотина и депресията имат реципрочна връзка. Налице е пряка причинно-следствена връзка от никотиновата зависимост към депресията, но .не съществува такава връзка между депресията и никотиновата зависимост.

Тютюнопушенето причинява дълъг списък с животозастрашаващи състояния, които могат да бъдат фатални. Така че, вместо да борите ежедневния стрес с цигара, разходете се, поговорете си с приятел или просто се опитайте да се успокоите без стимуланти.

Коментари