Публикация

Хапвайте повече плодове и зеленчуци за здраво сърце

Поддържането на хранителен режим, богат на антиоксиданти - предимно от плодове и зеленчуци, може да намали опасността от инфаркт с една четвърт, твърдят шведски учени.


Резултатите от проучванията показват, че антиоксидантните добавки, като витамин А, С и Е на таблетки, нямат ефект.

Изследователите са на мнение, че различните антиоксидантни съединения могат да си взаимодействат, за да предпазят тялото по много по-мощен начин.

Учените са установили, че по-възрастните жени, които ядат по седем плодови и зеленчукови порции дневно, са между 20 и 29 на сто по-малко застрашени от инфаркт.

Антиоксидантите са естествени вещества, които почистват организма от свободните радикали – те причиняват възпаления и увреждат клетките, което може да доведе до сериозни заболявания (рак, инфаркт...).

Коментари