Публикация
Хапвайте повече плодове и зеленчуци за здраво сърце
Поддържането на хранителен режим, богат на антиоксиданти - предимно от плодове и зеленчуци, може да намали опасността от инфаркт с една четвърт, твърдят шведски учени.
Резултатите от проучванията показват, че антиоксидантните добавки, като витамин А, С и Е на таблетки, нямат ефект.
Изследователите са на мнение, че различните антиоксидантни съединения могат да си взаимодействат, за да предпазят тялото по много по-мощен начин.
Учените са установили, че по-възрастните жени, които ядат по седем плодови и зеленчукови порции дневно, са между 20 и 29 на сто по-малко застрашени от инфаркт.
Антиоксидантите са естествени вещества, които почистват организма от свободните радикали – те причиняват възпаления и увреждат клетките, което може да доведе до сериозни заболявания (рак, инфаркт...).
Коментари