Публикация

Мозъкът и сърцето обичат омега 3

Рибеното масло от сьомга има уникални качества. Това е установено след дълги наблюдения още над ескимоси.


Тяхната храна е богата на мазнини от морски произход и въпреки това те нямат проблеми със сърдечно-съдовата система.

Продуктът е от семейството на мастните киселини и се добива от мастната тъкан на рибите, състои се от омега 3 пречистени киселини, които поддържат здравословни нива на холестерола и триглицеридите, защитават от сърдечни проблеми.

Омега 3 мастните киселини не могат да се синтезират в тялото и затова трябва да се приемат с храната. Освен, че свалят холестерола, те регулират метаболизма, подобряват мозъчна дейност и функцията на съдовете след инфаркт и инсулт. Работят за засилване на имунитета, забавят атеросклерозата, подпомагат хормоналния баланс, подобряват еластичността на кожата.

Рибеното масло от сьомга се препоръчва още специално на жени в менопауза. В процеса на стареене се получават отклонения от стандартните нива на естроген и прогестерон, костите стават по-тънки и това може да доведе до остеопороза. Дългата верига полиненаситени мастни киселини влияят положително върху костната плътност и баланса на калций, укрепват костите, предотвратяват фрактури.

През последните години омегата от сьомга се използва вече и за лечение на автоимунен тиреоидит (възпаление на щитовидната жлеза), както и в борбата срещу раковите  клетки.

Но може би от най-отдавна е доказан ефектът на омега 3 срещу силния стрес и депресията – все по-често явление сред хората на съвременния напрегнат свят. Знайно е - когато се чувстваме най-нещастни, често посягаме към високовъглехидратни храни.

Последицата: не само качваме килограми, но се чувстваме и гузни заради поредната нарушена диета. Консумирането на рибено масло помага за увеличаване нивата на серотонин в организма – известен и като „хормона на щастието”. Организмът получава помощ да произвежда сам този хормон, което гони честите депресии.
Специалистите са категорични -  добрата превенция с прием на омега мастни киселини от сьомга може да подобри качеството на живот. Както в по-млада, така и в по-напреднала възраст.

Коментари