Публикация

Когато симптомите на две заболявания си приличат....

Могат ли две съвсем различни болести да бъдат объркани от джипито при преглед и това да ни доведе до неприятен престой в инфекциозна клиника, допълнителни притеснения и отложено лечение?


 Да, и това наистина се случва, особено по отношение на салмонелозата и грипа.

Най-честата причина за грешката е възпалението на горните дихателни пътища, което съпътства и двете заболявания. Принципно салмонелозата поразява не само стомашно-чревния тракт, а целия организъм. Защото, когато бактерията попадне в него, тя действа като инфекциозен агент на всички органи заради токсините, които отделя.

Ето защо симптомите на заразяването са висока температура, отпадналост, мускулни болки и, разбира се, характерните за стомашно-чревните инфекции оплаквания като повръщане, разстройство, многократни изхождания с примес на кръв.

Към този списък може да се прибави и възпаленото гърло, което в началната фаза от развитието на болестта може да заблуди диагностика и той да прецени, че става въпрос за грип.

Затруднението при поставянето на правилна диагноза е утежнено и от определена група пациенти, при които салмонелозата протича без стомашно-чревни оплаквания, а се проявява като сепсис.

Това е така, защото повръщането и разстройството са естествен начин за самоочистване. При някои хора обаче тази способност липсва, тъй като съпротивителните сили на организма са подтиснати.

Допълнителното изследване не е излишно
И тъй като отложеното лечение на стомашно-чревна инфекция с грипоподобни симптоми само проточва болестното състояние във времето и създава предпоставки за заразяване на повече хора, по-добре е джипито да се презастрахова, като поиска и микробиологично изследване на фекална проба. Особено когато има повръщане и разстройство, съветват специалистите.

Отложеното лечение не е фатално за пациента
Дори при децата отложеното лечение заради объркана диагноза не е фатално. Подобни случаи са рядкост и в повечето от тях не става въпрос за лекарска грешка, а за грипоподобна салмонелоза. Дори и отложено обаче, лечението трае от пет до седем дни.

Ключът към същинското излекуване е личният лекар да диспансеризира пациента си, за да може да се правят редовни тестове за наличието на бактерията. В крайна сметка няма смисъл от лечение, ако пациентът остане носител на заразата.



Коментари