Публикация

Да се подготвим за омразния понеделник още от петък

Случвало ли ви се е в понеделник сутрин притеснение да стяга гърлото ви, да не искате да си отворите очите, да премисляте всички нови и стари оправдания, които могат да ви спасят от първия ден на новата работна седмица?


Оказва се, че петима от всеки сто работещи в понеделник не се явяват на работа, като в една трета от случаите причината е в липсата на мотивация и лоша трудова дисциплина: с други думи казано, безотговорност и мързел. В този ден са най-много случаите на опит за самоубийство и хората са предразположени повече към сърдечни и астматични пристъпи. В нощта на неделя срещу понеделник сънят е най-некачествен, дори през целия уикенд да сме се чувствали прекрасно. В понеделник най-често страдаме от стомашни болки, разстройство и главоболие. Какви трикове да приложим, за да нокаутираме понеделнишкия дискомфорт?

Подгответе се от петък
В следобеда преди уикенда намерете половин час да подредите работното си място –  направете списък с приоритетните задачи, сменете календара, почистете кошчето. В понеделник ще се почувствате свежи и желаещи да поемете новите предизвикателства, ако не видите върху бюрото най-неприятните задачи или списъка с несвършената работа от предната седмица. Ваше предимство ще е, ако планирате важните срещи за по-късните часове на деня: да скочите направо в дълбоките води на ежедневието от ранни зори е твърде отблъскващо. Дори си закачете на монитора весел поздрав, който да ви посрещне и разведри.

Не си носете работа вкъщи
От опит знаем, че повечето от нас нямат нито настроение, нито време да свършат цялата работа и само се вкисват допълнително. Папките със задачи у дома през уикенда ни лишават както от удоволствието да общуваме със семейството, така и от ефективната почивка. В резултат през следващата седмица ще сме още по-стресирани и криви. По-добре предвидете през работните дни да отидете с час по-рано в офиса, за да наваксате закъснението. При добра организация и мотивираност задачите се отхвърлят много по-лесно.
 
Не си разстройвайте биологичния ритъм
В петък и събота вечер сме в стихията си – нощен рейд по клубовете, пътуване в провинцията, купони с приятели до зори. Това разстройва режима ни, защото организмът е свикнал да заспива и да се събужда в определен час. Ако се отпуснем и продължим купона и в неделя вечер, на сутринта със сигурност няма да сме достатъчно работоспособни. Затова и през уикенда си навивайте часовника за обичайния за ставане час, независимо кога сте си легнали. Звучи садистично, но ще предотвратите шока от понеделнишкото ставане.

Стартирайте деня лежерно
Не се напрягайте от понеделник сутринта да мислите за проблемите и несвършената работа, това само допълнително ще ви стресира. Когато се събудите, представете си най-хубавите моменти от уикенда и се усмихнете. Протегнете се, почерпете се с още няколко минути в топлите завивки и си пригответе нещо свежо за пиене. Чашата фреш от ябълки и моркови с лъжичка мед е доста добро начало. Дребните приятни домашни дейности и дори безцелното мотаене по халат и чехли с усмивка на лице ще ви настрои за новите предизвикателства. Помечтайте си колко бързо ще се изтърколи денят и каква хубава вечер ви очаква.

Слушайте любимата музика
За да се настроите за новата работна седмица, лишете се от неделния купон – всеки човек има нужда да остане поне час на ден сам със себе си. Предпочитаната музика е идеален фон за това време, особено вечерта, когато кризата на омразния понеделник се надига и стяга гърлото. Пропуснете емисиите на новините и в неделя вечер, и в понеделник сутрин – лошите вести само ще увеличат депресията и неприятните чувства на потиснатост и безпокойство. Точно днес няма да решаваме световните проблеми, нали?

Мислете позитивно
Не е нужно да медитирате, просто наберете смелост за новата работна седмица, като си спомните колко много сте дали на света и какви нови подвизи сте способни да извършите. Ако това ще ви успокои, дайте си сметка, че десетки като вас сега се тръшкат и мрънкат и нямат смелост да приемат хвърлената ръкавица на новата седмица. Помислете си, че точно с доброто си настроение и хъса си именно през тези дни ще направите голяма сделка, добро впечатление или ще срещнете някой, който да значи много за вас. Стопирайте всяка негативна мисъл и си повтаряйте, че това е просто един от многото обикновени дни.

Направете си качествена закуска
По последни изследвания пропускането на закуската е една от причините да напълняваме или да не отслабваме с желаните темпове. В локомотива на организма трябва да се нахвърля гориво, и то най-добре – въглехидрати сутрин. Те дават добър старт на деня и спомагат за отделянето на серотонин, главния отговорник за доброто настроение. Яйцата, пържените филийки и хубавото домашно сладко ще ви поглезят и подготвят за предстоящата седмица.

Раз-два, раздвижете се
Пуснете си любимия диск с фитнес или йога упражнения – раздвижете кръвта, разтегнете ставите, ускорете ритъма. Осигурете си ударна доза ендорфини, хормоните на щастието. Качественото събуждане и активното действие ще ви върнат към реалността, а тя е, че животът е хубав и пълен с изненади – дори в понеделник сутрин.


Коментари