Публикация

Тъгата отключва проблеми с белите дробове, а гневът - алергии...

Специалистите твърдят, че желанията, амбициите, страстите и емоциите оставят винаги следа в здравните картони и индивидуалните хроники на различните заболявания. Н


езабележимо и бавно личностната и емоционалната настройка, характерът, любимата или практикуваната професия се отразяват на здравето – те могат да предизвикат болестта, а могат и да предпазят от нея.

Скъперничеството
Скъперниците често имат сърдечно-съдови проблеми. Ако всяка покупка е съпроводена от стрес, то той се превръща в хроничен. Това повишава нивото на хормона на тревогата и предизвиква хронични спазми на съдовете. Първи реагират мозъчните съдове, което води до мигрена и дори до инсулт.

Страхливостта
Първият орган, който реагира на страха, са бъбреците. Повишеният адреналин и норадреналинът се разлагат на токсични вещество, които бъбреците трябва да поемат. В резултат се активизира хормонът ренин, който свива съдовете и допринася за повишаване на кръвното налягане.

Горделивостта
Този, който се смята за по-умен и по-добър от другите, не се досеща, че това може да му докара психическа болест, язва на стомаха или артрит. Такива хора не търсят помощ от другите и приличат на вулкан, който ще изригне всеки момент. Впрочем, алкохолиците също често са заразени от непреодолима горделивост.

Алчността
За разлика от скъперника, който се лишава от всичко, алчният иска все повече и се ужасява от загубата на каквото и да било. Такива хора страдат често от запек, имат нарушена обмяна на веществата, понижен имунитет.

Гневът
Тези, които лесно изпадат в ярост, впускат се с удоволствие в кавги, обикновено са част от армията на алергичните. Периодичното дразнене на нервната система държи имунните клетки в постоянна „бойна” готовност. Наистина, при хранителните алергии играят роля индивидуалните особености на храносмилателната система. Човек, в чиито организъм има много специфични ферменти, и бидейки силно раздразнителен, може много късно да установи, че е алергичен. При друг, при когото ферментите са малко, с първия изблик на ярост ще се прояви и алергията.

Тъгата
Постоянното униние води до хронична неудовлетвореност от живота. От това на първо място страдат дихателните органи, които са тясно обвързани с емоционалната сфера. Смята се, че астмата нерядко е свързана с неумението на да разкриваш чувствата си и да получаваш радост от това.

Никой няма да се учуди, ако едно дете има мечта да стане мутра или да продава сладолед. От истинския му избор обаче зависи и качеството на бъдещия му живот. Основното занимание на човека в голяма степен определя и уязвимите му места.

Първото потвърждение на това идва още преди две десетилетия, когато американски учени правят изследване сред престъпници, осъдени за кражба. Оказало се, че заболявания на ръцете, парализа, слабост на китките са „професионалните” болести на джебчиите.
Това не може да се обясни само с физиология.

Намесват се психотерапевтите, които казват – тези хора живеят в постоянно вътрешно противопоставяне. Макар и дълбоко в подсъзнанието, принципът „не кради!” се проявява и на първо място се увреждат органите, които участват в престъплението. Освен това се оказало, че практически всички групи наблюдавани страдали от бъбреци. Според медиците тук роля има страхът, който престъпващите закона изпитват постоянно.

Например, ако един артист работи на пълни обороти, това определено е опасно за психичното му здраве. Вживяването в образа, когато прекарваш през себе си съдбата на пресъздавания герой, не е безобидно – понякога актьорът го заплаща с невроза и истерия.

Горделивостта често съпътства журналистите и хората с творчески професии. При тях не е рядкост самохвалството, внушението, че им са известни тайните на силните на деня... Разминаването между желаното и реалността често води до тежки психически разстройства, алкохолизъм и сърдечно-съдови болести.

Затова пък професиите, свързани с музиката, удължават живота. Звуковите амплитуди влизат в резонанс с клетките, активират процесите на регенерация в тях. Особено благотворно е въздействието на класическата музика – вероятно не е случайно ,че сред дълголетниците има немалко диригенти и музиканти.

Учените не изключват, че дългият живот е резултат от рядката възможност красиво и последователно да осъществяваш мечтата си. Вероятно желанието да правиш нещо за другите, без да очакваш за това непременно признание и награда, е сред най-здравословните вътрешни нагласи.

 

Коментари