Публикация

Конференция по спешна педиатрия

Втора национална конференция по спешна педиатрия - от 26 до 28 октомври, организират в Хисаря Клиниката по педиатрия и генетични заболявания на УМБАЛ „Свети Георги” и Катедрата по педиатрия и медицинска генетика на Медицински университет – Пловдив.


Това обясни проф. д-р Тоньо Шмилев, член на организационния екип на събитието и началник на Интензивния сектор в детската клиника.

Като лектори са поканени медици от УМБАЛ „Свети Георги” – Пловдив, УМБАЛ „Александровска” – София, УМБАЛ „Национална кардиологична болница” – София, Специализирана болница за активно лечение по детски болести – София, Специализирана болница за активно лечение на инфекциозни и паразитни болести „Проф. Ив. Киров” – София, както и специалисти от Стара Загора, Варна и Плевен.

В рамките на тридневния научно-практичен форум като нов панел в програмата ще се проведе и „Училище по неонатология” с поредица от презентации, посветени на патологията на новороденото дете и на късния неонатален период. В основния лекторски курс на конференцията ще бъдат разгледани въпроси от ежедневната лекарска практика – детска инфектология, остри отравяния и други злополуки при децата, самоубийствата сред тийнейджърите, остро настъпилите усложнения след ваксинации, спешни състояния в детската ревматология, възможности за спешно диализно лечение, разказа проф. Шмилев.

Освен него като представители на пловдивската Университетска болница в конференцията ще се включат ръководителят на Клиниката по педиатрия и генетични заболявания и на Катедрата по педиатрия проф. д-р Мирослава Бошева и детският ендокринолог доц. д-р Нарцис Калева.

Точната диагностика и комбинативност в спешната детска оториноларингология ще презентира доц. д-р Диляна Вичева от Клиниката по УНГ болести на УМБАЛ „Свети Георги”. А началникът на Клиниката по детска хирургия доц. д-р Пенка Стефанова ще говори за спешните хирургични заболявания в периода на новороденото. Проф. д-р Надежда Маджирова, дмн – начело на Катедрата по психиатрия и медицинска психология в МУ – Пловдив ще изнесе доклад за автоагресията и опитите за самоубийства в юношеска възраст.

В рамките на Националната конференция на 27 октомври ще се проведе и Общо събрание на Българската педиатрична асоциация, чийто председател проф. д-р Владимир Пилософ, директор на Националната кардиологична болница, също участва с доклад – „Диагноза и поведение при новородено с критична кардиопатия”.

 

 

 

Коментари