Публикация

За хората, кучетата и прозяването

Ако се прозявате от умора или скука, вашият лоялен домашен любимец най-вероятно ще последва примера ви, сочи ново проучване.


Шведски изследователи установили, че кучетата, подобно на хората, постепенно стават податливи на прозявки. Известно е, че прозявката е „заразна” сред хората, но емпатията при четириногите позволява и те да придобият някои човешки черти.

Проучванията показали, че кучетата на възраст над 7 месеца показват признаци на заразно прозяване. Учените установили още, че около половината от кучета, участвали в тестовете, се почувствали толкова уморени след прозяването, че трябвало да бъдат  разбуждани. Заключението на специалистите е, че емпатията се развива бавно през първата година от живота на кучето.

Децата обикновено започват да се прозяват („заразно”) на възраст от 4 години, когато способността им да идентифицират емоциите на другите хора е по-развита. За разлика от хората и другите примати обаче, възрастните кучета не реагират по различен начин към непознати и са също толкова предразположени да прихванат прозявка от хора, които не познават много добре.

Коментари