Публикация

Подробно за репродуктивното здраве

Репродуктивното здраве е това състояние на отделния човек, което дава възможност чрез физическо, психическо и социално благополучие той да реализира своите планове и функции за продължаване на рода.


Това предполага хората да имат способността да се възпроизвеждат и правото сами да решават кога и колко често искат това да се случи без насилие принуда и дискриминация.
Реализацията на репродуктивното здраве се осъществява и чрез правото на отговорен, удовлетворяващ и безопасен сексуален живот с позитивен подход към човешката сексуалност и взаимно уважение между партньорите (т.нар. сексуално здраве).

Медицинските грижи за сексуалното и репродуктивно здраве се състоят в:
- профилактика и лечение на безплодието;
- своевременна (ранна) диагноза и лечение на спонтанните аборти;
- премахване на нежелана бременност;
- прилагане на временна или трайна контрацепция (стерилизация);
- лечение на усложненията на бременността, раждането и следродовия период;
- профилактика и лечение на половото насилие и съответните усложнения;
- профилактика и лечение на полово преносимите заболявания;
- профилактика и лечение на гениталните онкологични заболявания.

Безплодието е състояние, при което не настъпва бременност след 12 месеца редовен полов живот без използването на противозачатъчни средства. Това определение на Световната здравна организация произтича от факта, че в този период при посочените условия бременност ще настъпи в 75% от случаите.

Причините за безплодието могат да бъдат, както у жената (в 50%), така и в мъжа (около 35%), или без видима причина около 15% от случаите. Много често малки нарушения и при двамата партньори могат да доведат до затруднения в забременяването.

Причините за стерилитет при жената се свързват най-често с нарушения във функцията на яйчниците (35-40%), заболявания на маточните тръби (30%), на маточното тяло (7%), на маточната шийка (5-10%), на влагалището (5-10%), психични фактори (1%) и др. Посочените причини са обособени по групи чисто методологично. Те са много разнообразни, могат да се съчетават и това понякога е реална пречка за точна диагноза и успешно лечение.

Нарушенията в яйчниковата дейност са свързани основно с липса на овулация, т.е. липса на годна за оплождане яйцеклетка. Причина за това могат да бъдат, както възрастта на жената, така и други, най-често невро-ендокринни фактори. Шансът на една 40-годишна жена да забременее спада до 60-65%. Метаболитните промени в организма също влияят на дейността на яйчниците.

Еднакво рискови са както наднорменото тегло, така и прекомерните физически упражнения и натоварвания. Рискове, свързани с професията и начина на живот като нощен труд, силен стрес, психическо и физическо натоварване, излагане на вредни химически вещества и др., също се оказват вредни за възпроизводителната функция на жената.

Специфични заболявания като диабет, поликистоза на яйчниците, нарушения в хипоталамуса и хипофизата от възпалителен или туморен произход, също водят до промени в хормоналните нива на организма и нарушения в менструалния цикъл.

Диагнозата на невро-ендокринния стерилитет започва с данните, които съобщава самата пациентка като секреция от гърдите, главоболие, проблеми с очите (съмнение за високи нива на хормона пролактин), отслабване, сърцебиене, лесна уморяемост (вероятна хиперфункция на щитовидната жлеза), акне, увеличено окосмяване или белези на смяна на вторичните полови белези са израз на повишени андрогени, част от клиничната картина на поликистозна болест на яйчниците и вродена надбъбречна хиперплазия. На пациентките с наднормено тегло и индекс на затлъстяване над 25 или по-малко от 17 трябва да се обърне внимание за промяна в дейността на хипоталамуса и хипофизата.   

Причините за безплодие от страна на маточните тръби са свързани със...
- запушване, стеснения или сраствания. Най-често те се дължат на
- прекарани инфекции по полов път (хламидия, трипер, сифилис и др.),
- прекарани оперативни намеси (аборти) или усложнения на заболявания по
- съседство, като апендицит или спукана яйчникова киста.

Причините от страна на маточното тяло са свързани предимно с последиците от възпалителен процес (сраствания и унищожаване на функционалната лигавица), наличието на туморни или тумороподобни заболявания (като миомни възли, ендометриоза), докато анатомичните дефекти и аномалии (хипоплазия, двурога матка и др.) или промени в статиката - хиперантефлексио, ретрофлексио имат повече значение за износването.

Причините от страна на маточната шийка се базират на възпалителни и имунни промени в цервикалната слуз, които не позволяват на сперматозоидите да навлязат към горните отдели на гениталния тракт на жената. Анатомични промени след конизацио, лацерации и стенози след раждане или аборт са по-скоро рискови фактори за износване на бременността, отколкото причина за стерилитет.

Причини от страна на влагалището и външните полови органи са свързани преди всичко с вродени аномалии или възпалителни изменения.

Безплодието може да се влияе от психични фактори като непрекъснат стрес поради силно желание за дете. Отношение към проблема могат да имат още вагинизмът (спазъм на мускулатурата на влагалището и тазовото дъно, което затруднява половия акт), сексуалната дисфункция (фригидност) или телесните и психичните несъответствия между партньорите.

Коментари