Публикация

Колоезденето става все по-привлекателно

Интервю с Д-р Пламен Калъпов, ортопед травматолог, дългогодишен лекар на Колоездачната обиколка на България.


Д-р Калъпов, физиката или психиката е по-важна за спечелването на една колоездачна обиколка?
И двата фактора са много важни. Натоварването и на физиката, и на психиката са много тежки по време на състезание. По време на обиколката често се получават травми, схващания на мускули, има падания, изхвърчания от трасето при тежките спускания. Умората и дехидратацията в горещините, при които се проведе състезанието, си казаха думата и утежниха още повече положението. Нашата обиколка не е в най-високата категория на сложност, но спечелването й определено изисква сериозна подготовка и издръжливост.

Увеличава ли се интересът към това спортно събитие?
По принцип интересът към колоезденето се увеличава, което рефлектира позитивно и у нас. Видяхте в Англия на олимпиадата как целият Лондон съпреживяваше случващото се по улиците по време на състезанията по колоездене. Този спорт се съчетава с прекрасна реклама на архитектурата и историята на съответната държава, както и на туризма. Надяваме се и у нас все повече спонсори да осъзнават ползата от развитието на колоезденето. Вложените средства се връщат многократно.

Имаме ли природни условия нашата обиколка да мине в по-горна категория?
Имаме планини с невероятни изкачвания – Беклемето, Шипка, Хаинбоаз, Родопите. По морето също има много подходящи места. Чужденците неслучайно много харесват нашата обиколка. Важно е, че през последните години пътищата доста се подобриха и това създава съвсем други условия. Местните хора вече ни посрещат с радост и интерес дори когато спираме движението.  

Препоръчвате ли колоезденето не само като състезателен спорт, но и за поддържане на добра форма?
Категорично! Неслучайно в развитите страни по света навсякъде има велоалеи. В България също доста бързо се създават условия за колоездене в големите градове. Става дума не само за удоволствие, но и за начин на придвижване. В курортите ни една от най-търсените услуги от туристите е именно наемането на велосипеди.

Има ли възраст, след която е трудно да се започне тепърва карането на велосипед?
Няма такива ограничения. Децата още от 2-3-годишна възраст трябва да се качват на велосипеди, макар и с помощни колела, а дори и стари хора могат да започнат, разбира се, със съответното дозиране на натоварването според общото им състояние.

За какво допринася системното придвижване с велосипед?
Това значително подобрява тонуса на целия организъм. Развиват се не само мускулите на долните крайници, но се тренира целият опорно-двигателен апарат. Вместо хората да се затварят за тренировки в зали на закрито, спокойно могат да карат велосипед. Значителна е ползата и за сърдечно-съдовата система, както и срещу остеопороза. Да не говорим за удоволствието от това да се движиш с велосипеда по приятни, озеленени пространства.

Споменахте, че умората и схващанията са сред основните проблеми пред състезателите по колоездене. Как им помагате като лекар?
През тази година състезателите масово приемаха препарата „Сарженор” против умората, който им беше познат още от преди. Резултатите бяха много добри. По отношение на схващанията използвахме препаратите от групата „Неокс” на природна основа – формите за външно приложение и капсулите за пиене.

Само за спортисти ли са подходящи тези препарати?
Не, всеки, който се натовари повече в даден момент със спорт или някакви физически усилия, може да приема „Сарженор”, а при болки в мускулите да прилага „Неокс”.



Коментари