Публикация

Демонстрация на 4 уникални очни операции на симпозиум

Четири рутинни за Западна Европа и уникални за България операции демонстрира днес офталмологът проф. Франк Холц по време на 7-ия Витреоретинален симпозиум на УМБАЛ „Свети Георги“ – Пловдив.


В реално време, посредством видео връзка, интервенциите бяха наблюдавани от близо 130 очни лекари от страната. Директно от операционната зала на Клиниката по очни болести проф. Холц и завеждащата клиника проф. д-р Нели Сивкова разясняваха пред колегите си всяка предприета стъпка в оперативното лечение.

Демонстрациите бяха извършени с т. нар. безшевна 25+G витректомия с апарат Constellation. При този съвременен метод за опериране на ретина и стъкловидно тяло се работи през 3 отвора с големина 0,5 мм. Това е най-тесният отвор за интервенции в световен мащаб в момента, потвърди проф. Холц. Технологичните предимства са висока скорост – 5000 разреза в минута, безшевно затваряне на обработените места и бързо възстановяване. Подходящи за безшевна 25+G витректомия са хора с диабетна ретинопатия (усложнение на захарния диабет), пациенти с отлепване на ретината и дупка на макулата, обясни проф. Сивкова.

От предварително изготвения списък с имена на страдащи от очни заболявания днес бяха подбрани 4 особено тежки случая. Първият опериран бе 57-годишен диабетик с вътрешен кръвоизлив в дясното око и с вече необратимо изгубено зрение в лявото. Проф. Холц спря кръвоизлива и обработи с лазер очното дъно. Очакванията са мъжът, който до момента е имал 15% зрение в дясното око, сега да го повиши на 50% и по този начин, макар и с едно виждащо око, да не бъде незрящ, казаха от УМБАЛ „Свети Георги“.

Вторият пациент е мъж на 62 години с повторно спонтанно отлепване на ретината. При него бе отстранено патологичното стъкловидно тяло, което вследствие на разкъсванията си е причинило усложнения. Най-тежката операция днес бе на 70-годишна жена с дупка на макулата на дясното око. Макулата е частта от ретината, отговаряща за ясното централно виждане, а макулната дупка – дефект в центъра на ретината. В този случай се оцветяват мембраните, които „теглят“ дупката. „Затварянето“ на тази дупка е виртуозна операция, категорична е проф. Сивкова. В близо 90% от случаите яснотата на зрението се връща, но периодът на възстановяване е по-дълъг - поне 7 седмици.

Възпалителен процес в стъкловидното тяло на дясното око е причината за операцията на четвъртия пациент – мъж на 34 години. При него също ще бъде премахнато стъкловидното тяло – то представлява гел, биологичен субстракт, в който се е развивало възпалението.

Преди 2 години успешно е оперирано от същото усложнение лявото око на пациента. Състоянието на дясното му око не е критично, но една навременна операция преди да е настъпила кризата значително увеличава възможностите за възстановяване, обясни проф. Холц. Макар че е трудно да се говори за профилактика при подобни очни заболявания, всяко по-ранно откриване дава по-добър шанс на пациента, допълни хирургът.

7-ия Витреоретинален симпозиум на Клиниката по очни болести на УМБАЛ „Свети Георги“ тази година бе под мотото „Всичко за макулата“. Той се проведе на 27 и 28 октомври в Новотел Пловдив, като в първия ден бяха обсъдени най-новите терапевтични и хирургични методи за лечение на заболяванията на ретината. А във втория се проведоха демонстрациите на най-модерния и щадящ метод - безшевна 25+G витректомия. Специален гост бе световноизвестният немски хирург офталмолог проф. Франк Холц, медицински директор на Университетската очна клиника към Университета в Бон.

Коментари