Публикация

Уроинфекцията може да протича незабелязано

Интервю с д-р Анна Чорбова, акушер-гинеколог в болница „Вита”, София.


Д-р Чорбова, колко значим е рискът от цистит при бременните жени и на какво се дължи? Инфекциите на пикочните пътища са сред най-често срещаните по време на бременността. Неприятното е, че извънредно често те протичат безсимптомно, а и трудно може да се отличат проблемите в пикочния мехур от другите усещания по време на бременността. Предпоставките за появата на цистит са анатомията на женските полови органи, а също и самата бременност, при която има механично притискане на пикочния мехур от нарастващата матка.

За съжаление много жени имат възпалителни изменения още преди забременяването, така че е желателно с констатирането на бременността веднага да се направи изследване за изменения по влагалището и при наличие на данни да се направят по-нататъшни тестове за евентуално възпаление на пикочния мехур. Стандартното изследване е влагалищен секрет и урина. Ако има данни за чести уроинфекции, през бременността трябва редовно да се проследява стерилна урина. Необходима е и консултация с нефролог, с уролог, за да се види на каква база са тези чести възпалителни изменения. 

Казвате, че уроинфекциите нерядко протичат безсимптомно, но как се проявяват по принцип?
Симптомите са болка, тежест ниско долу в корема, но жената не може лесно да ги различи, защото обикновено се свързват с контракции, с болезнена матка и т.н. Особено в по-късните етапи на бременността. Затова нормалното й проследяване изисква всеки месец да се изследва обикновена урина. При жените с хронични инфекции трябва да се пуска стерилна урина през два месеца, независимо че може да няма оплаквания.

При хроничните, предшестващи възпаления, дори да не се изолира нищо в урината, препоръчваме да се взимат през цялата бременност препарати на растителна основа. Червената американска боровинка е доказала с годините своето антисептично действие върху пикочно-половите пътища и при хроничен цистит един тримесечен курс с такъв препарат дава отличен резултат. А в „Урокомфорт” се добавя и допълнителното благоприятно въздействие на копривата.

Носи ли циститът при бременната опасност от други усложнения?
Както споменах, той може да протече незабелязано, без болка, а бактериите да си върлуват. Те са неблагоприятни и вредни не само за жената, но и за плода, защото може да преминат и в него. Освен това към момента на раждането и след това една такава инфекция може да бъде активирана и да създаде много неприятности. На фона на понижения имунитет през периода на бременността инфекцията може да се качи нагоре към бъбреците, а пиелонефритът е твърде неприятно заболяване за бременна жена. Периодът около раждането е също доста неблагоприятен - отново заради снижения имунитет - и инфекцията може да има тежки последици.

За нас като лекари е много важно тя да бъде ликвидирана, а изборът на медикамента е според това какъв щам показва антибиограмата. Освен това лечението на уроинфекциите е продължителен процес – както антибиотичното, така и с препаратите на растителна основа. Другите препоръки са – много течности (до 2 л дневно), много добра хигиена. Но практиката показва, че в много женски консултации този проблем се подценява, не се взима редовно влагалищен секрет. А тъй като пикочните пътища са много близко анатомично, инфекцията лесно преминава в тях. Препоръката е периодично (на 2-3 месеца) да се изследва влагалищен секрет, като това се прави задължително преди раждането.

Ако циститът се е проявил за първи път по време на бременността, има ли вероятност да се повтаря и след това?
Да, особено при неправилно лечение. А от практиката си съм убедена колко важно е да не се остава с мокър бански след излизане от водата независимо колко високи са температурите на въздуха. Изборът на облекло с гол кръст и корем е много неподходящ заради почти сигурната простуда. А тя понижава имунитета и затова е толкова важен фактор при развитието на инфекциите на пикочните пътища.

Също и моделът на бельото има „принос” за цистита - впитото в интимните области бельо, каквито са т.нар. прашки, е крайно неподходящо, тъй като по механичен път се пренася бактериалното замърсяване с ешерихия коли от ануса към влагалището. По същия начин пренасянето на инфекцията се подпомага от впити по тялото дънки, панталони и т.н.

 

Коментари