Публикация

Зодия пътешественик

Пътуващият човек има харизмата на видял, научил, заредил батериите и става все по-взискателен към маршрута и туристическата услуга.


Средствата, които влага в страстта да опознае света, са по-често ограничени, но с повече усилия и практични знания дори и далечните дестинации стават постижими.

Параметрите на мечтаната ваканция по мярка се определят от времето, за което можем да отсъстваме от работа, местата, които сме любопитни да посетим, и бюджета, който сме заделили. Четвъртият компонент са усилията, които влагаме за съставянето на програмата и предварителната подготовка според интересите – история, религия, катерене, археология, гмуркане, гурме... Това е скритият, удължаващ удоволствието от пътуването чар на нареждането на пъзела транспорт, хотел, програма за забележителности. При добра организация в крайна сметка получаваме „авторски” туристически продукт, много по-вълнуващ и пълноценен от униформените и стерилни масови групажи.

Крилете на желанието
Половин година преди началото на пътуването, когато вече сме изръшкали доста специализирани справочници и страници в интернет за намиране на най-любопитното по наш вкус в периметъра на избраната дестинация, навързваме маршрута и тръгваме на лов за най-изгодния билет. Ранният избор е важен, защото още не сме планирали отпуската си и можем да местим датите с 2-3 дни и дори седмица напред и назад във времето, а и така ще попаднем на най-изгодната цена. Личните ми предпочитания дълги години бяха към posoka.com, но има и други подобни портали за самолетни билети. Удобството тук е, че целият процес по разработване на маршрута се прави на български, а и има редовна възможност за контакт с компетентен служител.

Една от заблудите е, че при ограничен бюджет трябва непременно да избираме нискотарифни авиокомпании. Напротив, когато не чакаме последната минута, можем да намираме промоционални цени на големи превозвачи, които оперират в огромни географски райони, и на обединените в съответния скай тийм други фирми. Закачката тук е напасването на полетите: в случай че не сте чекирани до крайната дестинация, при закъснение или отлагане превозвачът няма ангажимент към вас и можете да загубите много време и пари по летищата. Още преди да потвърдите резервациите си и да платите електронния билет, внимателно прочетете общите условия на съответната авиокомпания и проучете при какви случаи се възстановява заплатената сума!

Още по-евтино: И у нас, и в Щатите, и из Европа съществуват много сайтове за споделено пътуване по земя. След регистрацията се избира желаната дестинация, установява се контакт с хора с подобен маршрут и се определят мястото на тръгване и финансовите параметри. Така със случайни спътници се поделя разходът за транспорт за стигане до мечтаното място. Достатъчно е да не сте претенциозни за удобствата в колата, да не влачите тежък багаж и да сте готови да походите и пеша от мястото, където ви оставят, до хотела.

Покрив над главата
Ако сте различни от масовия нашенец, който много се пази да не се мине и да не настине и винаги избира относително сигурния туроператор, можете да бъдете приятно изненадани от прекрасните хотели, които извън високия туристически сезон в съответната страна се предлагат пакетно и дори на половин цена. И досега ползвам активно два портала, които преливат от всякакъв вид настаняване: venere.com и booking.com. Никога не пропускам първо да прегледам по-добрите или бутиковите хотели и винаги се намира нещо нескъпо и атрактивно.

Така се виждат и нестандартни места, които туроператорът едва ли ще има въображение да избере за вашата нощувка. Първото важно е да се определят датите на престоя и районът – в големите градове това е от особено значение, защото в Лондон например от източните до западните покрайнини на града с метрото се пътува два и повече часа. Мястото е важно и за интересите, които ще преследвате: галериите, ресторантите, музеите, основните забележителности по правило са в центъра. За скъп град като Париж са много изгодни малките апартаменти под наем, които дават свобода на действие срещу по-разумни цени.

За нелюбители на тежкарските градски хотели, които бъркат дълбоко в джоба, пътешествениците с автомобил из Европа имат още изгодни варианти за преспиване – покрилите цяла Западна Европа Etap и Formule1 от веригата Accor. Това са евтини по западните стандарти крайпътни 2-4-етажни мотели, обикновено край магистралите, но в близост до големия град, които не предлагат никакви екстри. Славят се със стерилната си чистота и елементарни удобства като малка баня и телевизор със сателитна програма.

Можете допълнително да си поръчате закуска на бюфет (4-6 евро) или от автомата до рецепцията да си купите кафе и сладкиши. Разликата между „етапите” и „формулата” е, че вторите са още по-евтини за сметка на общите сервизни помещения за няколко стаи. Ориентирането на туристите става много лесно – дизайнерите на тези мотели са разделили стаите с ярки цветове – син, оранжев, червен, жълт, зелен… В същите цветове са означени и тоалетните и баните, които след всяко ползване се почистват автоматично с химикали. (И всеки си изчаква чинно пред съответния „цвят”, и през ум не му минава да посети „съседния”.) Семплият дизайн и минималните удобства тук са именно за хора, които минават пътьом или остават само няколко вечери. Една от причините за ниските цени на тези мотели са сведените до минимум разходи за персонал.

Обикновено резервацията се прави през мрежата. След посочване на исканите от вас дати потвърждавате с данните от банковата карта и получавате номер на резервацията и много подробно описание как да стигнете до хотела. Ако пристигнете между 7 и 10 сутринта или от 17 до 22 вечерта, можете да разчитате на услугите на рецепционист. В останалото време на терминал до входа въвеждате номера си и получавате код за достъп. Той важи за периода на престоя ви и с набирането му отваряте външната врата и вратата на стаята си. Много е важно да не го забравите, затова си го носете на листче в чантата. Каквото и да изберете, следете условията за отмяна на резервацията!

Още по-евтино: В последните двайсетина години сред бюджетните пътешественици или хората, които искат да срещат себеподобни авантюристи от други държави, е изключително популярен CouchSurfing - „сърфирането по хорските дивани”. Мрежата обединява десетки хора от целия свят, които споделят ценностите на доброто дело: дават възможност на други като тях с малко средства да опознаят нови места и народи.

Вие като домакин се регистрирате в сайт, където давате достатъчно информация за себе си, интересите и начина си на живот, описвате условията, които предоставяте на „гостите”, и гарантирате, че ще приемате, освен че ще гостувате. Така за по няколко дни можете без пари да обиколите и много скъпи, и много непознати места по света. Няма гаранция доколко диванът ще ви е удобен и дали домакинът ще се грижи за вас. Сърфиращите се информират много обстойно за преминалите визити и за евентуални злосторници, които по някакъв начин злоупотребяват със страхотната идея да нощуваш безплатно и с чистите намерения на домакините.

Застраховката
Съзнанието, че сме подсигурени за злополуки или всякакви неприятни събития по време на пътуването, е също част от комфорта ни. Практиката показа, че е прекалено да се доверяваме само на застраховката на туроператора, която едва ли покрива някакви допълнителни разходи, причинени от него – помните преди седмици – на наши туристи им се наложи втори път да си плащат нощувките.

Всяка от застрахователните компании на нашия пазар предлага различни продукти, а ориентирането не е лесно. Затова можете или да ползвате брокер, който да ви предложи няколко оферти, или да си направите проучването сами. От форумите можете достатъчно добре да се осведомите кой си защитава добре клиентите и кои се дънят редовно.
Задължителните условия, на които трябва да отговаря полицата ви, е да покрива застрахователни събития, свързани със злополука или смърт, както и отлагане на полет, закъснение, загубване на багаж или спортно оборудване, затворена ски писта или подобни.

Магическата думичка е „асистънс” – макар че обикновено е по-скъпа, изберете тази оферта, защото тогава – след връзка с оператора и изясняване на ситуацията – няма да плащате непредвидените разходи при пътуването от джоба си. Това е особено скъпо и неприятно за близките, ако, не дай боже, тялото ви трябва да бъде репатрирано. За хората, които пътуват често, най-изгодно е да ползват едногодишна застраховка: на пазара има такава, която важи за голяма част от земното кълбо, има високи покрития при заболяване, от реномиран застраховател е и включва любимия спътник, с когото покорявате света. Какво по-хубаво от това?

 

Коментари