Публикация

Съвети за справяне с детската настинка

Дори най-безобидните детски настинки притесняват родителите. В аптеките се продават най-различни лекарства срещу кашлица и простуда без рецепта, но специалистите предупреждават, че те не са препоръчителни за деца под 4 години.


Проучва се и дали тези препарати са безопасни за по-големите деца. Специалистите предлагат няколко съвета за облекчаване на състоянието на малките пациенти.

Задръжте ги у дома
Не бъдете от родителите, които водят децата си болни на детска градина или на училище.
Педиатрите препоръчват да задържите детето у дома, ако то вдигне температура над 38°, или дори по-ниска, но усещате, че започва да се разболява. Независимо, че температурата не е много висока, детето няма да е в състояние да участва пълноценно в училищните занимания, а може да е и заразно.

Оставането на детето у дома ще помогне за неговото по-бързо възстановяване и ще предотврати заразяването на неговите приятели.

Лекувайте температурата
Температурата показва, че организмът на детето се бори с инфекцията. Ако детето вдигне температура над 38° и има болки, консултирайте се с педиатър. Някои западни лекари не препоръчват подтискането на високата температура, но други застават зад противоположното решение на проблема.

Предотвратете обезводняването
Приемането на достатъчно течности е особено важно, когато децата са болни. Те трябва да пият много вода и сокове. Много полезна за болните деца е пилешката супа.

Лекувайте запушения нос
Ако носът на детето е запушен и дишането му е затруднено, използвайте капки със солен разтвор. Спрейовете за нос и други капки за отпушване не се препоръчват за деца.

Изследванията показват, че когато носа на децата се изплаква със солен разтворq те оздравяват по-бързо от простуда или грип.

Поставете детето в легнало положение и му капнете 2-3 капки, след което го накарайте да си издуха леко носа. Ако детето е малко и не може да направи това, почистете носа със специална помпичка, която се продава в аптеките.

Не допускайте разраняване на носа
От непрекъснатото бършене на носа на детето той се зачервява и разранява. За да предотвратите това, бършете носа с топла и влажна кърпа. Ако и това не помогне, мажете раздразнената кожа с вазелин.

Почиствайте ръцете им
Научете децата си да си мият редовно ръцете, особено след кашляне или кихане, както и преди ядене. Този навик предпазва от разпространяване на болестите. Мокрите кърпички, които съдържат поне 60% спирт, също дезинфектират ръцете.

Не пренебрегвайте меда
Заради риска от детски ботулизъм медът е опасен за децата под 1 година, но той успокоява гърлото и кашлицата на по-големите деца. Проучване показало, че когато децата на възраст между 2 и 5 години приемат по половин чаена лъжичка мед, кашлицата им се успокоява. За по-големите деца дозата е 1-2 лъжички мед.

Облекчете белите дробове с парна баня
Ако детето има кашлица, която прилича на кучешки лай, пуснете душа да тече, докато се образува пара, и накарайте детето да постои в банята 15 минути – парата ще отвори дихателните му пътища. Изпълнявайте тази процедура 3 пъти на ден. Влагата облекчава подуването на горните дихателни пътища, които причиняват кашлицата.

Опитайте с овлажнител за въздуха
Овлажнителите за въздуха облекчават запушването на носа и улесняват дишането на децата. Те трябва обаче да се почистват и дезинфекцират основно на всеки няколко дни, защото в тях се развъждат бактерии и плесени.

Осигурете на детето почивка
За да оздравее детето ви колкото е възможно по-скоро, трябва да му осигурите пълноценна почивка през нощта. В зависимост от възрастта децата имат нужда поне от 8 до 12 часа сън.
Достатъчният сън предпазва също от простудните заболявания. А когато детето е болно, то трябва да спи повече от всякога.

Внимавайте с антибиотиците
Антибиотиците лекуват някои бактериални инфекции, но те нямат никакъв ефект върху простудните заболявания, които се причиняват от вируси. Освен това използването на антибиотик води до изграждане на имунитет към лекарството и до разпространяването на резистентни към антибиотиците бактерии.

За съжаление не съществуват антивирусни препарати срещу вируса, причиняващ простудните заболявания. Антивирусни препарати срещу грип може да се дават на деца само след консултация със специалист.

Пропуснете сиропа за кашлица
Не се притеснявайте от кашлицата на детето през деня, защото тя помага за отделянето на храчките и намалява задръстването на дробовете. Кашлицата обикновено преминава от самосебе си за 3 до 5 дни.

Понякога когато децата са над 4 години и не могат да спят през нощта от кашляне, родителите се изкушават да им дадат сироп срещу кашлица. Няма данни, че тези сиропи помагат при детската кашлица. Според специалистите, те могат дори да навредят. За облекчаване на кашлицата педиатрите препоръчват увеличаване на приема на течности и овлажняване на въздуха.

Не пренебрегвайте силната кашлица
Ако детето кашля повече от седмица, посетете лекар. При кашлица, която продължава от 3 до 6 седмици, особено ако детето приема антибиотик, може да се наложи рентгенов преглед. Упоритата кашлица, особено през нощта, може да е симптом за астма.

Силната кашлица, която е придружена от магарешки звуци, когато детето се мъчи да поеме въздух, може да е индикация за коклюш, или магарешка кашлица.

Съветвайте се с лекар
Дори и при обикновена настинка осигурете на детето лекарски преглед. Той е наложителен, ако симптомите на простудата продължават повече от 5 дни, заради опасност от развитие на синусна инфекция или дори пневмония. Ако детето си дърпа ухото, е възможно да има ушно възпаление. Попитайте лекаря кога може да се очаква подобрение на състоянието на детето и ако то не се случи или дори се влоши, задължително се осведомете какви мерки трябва да предприемете.

Коментари