Публикация

VIII обучителен курс по ултразвукова диагностика

От 2-ри до 4-ти ноември в град Хисаря Българската асоциация по ултразвук в акушерството и гинекологията (БАУАГ) ще проведе осмият обучителен курс по ултразвукова диагностика.


В събитието ще вземат участие близо двеста акушер-гинеколози от цялата страна. Курсът има за цел да повиши квалификацията и уменията на българските специалисти в приложението на ултразвука за диагностика както на различни състояния на плода (пренатална диагностика), така и на гинекологични заболявания (злокачествени тумори на женска полова система, ендометриоза и др.) Ще бъдат обсъдени световните достижения в приложението на ултразвука в акушерството и гинекологията и ще бъдат проведени  демонстрационни прегледи на пациенти.

Специалистите от СБАЛАГ „Майчин дом“, София - проф. Тодор Чернев, д-р Румен Димитров, доц. Виолета Димитрова, доц. Живка Карагьозова, д-р М. Цанкова, д-р Димитър Марков, както и плеяда от обещаващи докторанти ще бъдат лектори в обучителни лекционни панели, посветени на важни направления от ехографската диагностика. Освен специалистите от СБАЛАГ „Майчин дом“, София, в обучителния курс ще се включат и авторитетни имена като д-р Гинка Проданова от УМБАЛ „Александровска“, София, д-р Наталия Ефвтимова от МЦ „Фемина“ и д-р Валентина Мазнейкова от МБАЛ „Света София“.

Основни акценти на събитието ще бъдат най-новите тенденции в медицинската апаратура, практически насоки за ехографски скрининг в периода 18-22 гестационна седмица от бременността, ултразвуково изследване на задна черепна ямка, пренатална диагноза на вродени инфекции, ултразвуково изследване при жени с инфертилитет, фетална ехокардиография, еластогрофия, ехографска диагноза на ендометриоза, тумори на женска полова система и други.

„На тези обучителни курсове се обменя ценен опит за професионална квалификация за работа с различни актуални и важни технологии. Тази година, освен доказани български специалисти, сме поканили и млади доктори и специализанти. Даваме им поле за изява и възможност да бъдат лектори. Всички те се справят много добре и имат какво да покажат“, обяснява доц. Виолета Димитрова, член на УС на БАУАГ и акушер-гинеколог в МЦ „Фемина“.

Коментари