Публикация

Бекон или броколи, това ли е въпросът?

Всяка вредна храна, която поемате, уврежда артериите, но може да намалите риска за сърцето си, ако хапвате средиземноморска кухня.


Изследванията са установили, че кръвоносните съдове при хората, които приемат мазни и солени храни, се разширяват с около 24% по-малко от нормалното. Участниците в проучването, които приемали средиземноморска храна – риба, бадеми, зеленчуци, зехтин, имат по-здрави артерии от останалите.

Учените проследили и нивата на триглицеридите и установили, че доброволците с вече високи показатели, имат най-голяма полза от средиземноморската диета в сравнение със ниските нива на мазнини в кръвта при другите участници.

Натрупването на мазнини в организма увеличава риска от редица заболявания – сърдечно-съдови, диабет, бъбречни, чернодробни, затлъстяване и др.

Поддържането на активен начин на живот и здравословна диета са гаранция за успех в борбата с излишните килограми и социално-значимите заболявания. Хапвайте повече риба, маслини, зехтин, пресни зеленчуци и плодове, намалете алкохола и откажете цигарите и бекона.

Коментари