Публикация

Усложненията след грип: Пневмония

Белият дроб е най-уязвимият орган от факторите на околната среда, защото е в най-тясна връзка с нея. В дихателната система лесно проникват вируси и бактерии.


Затова природата е въоръжила белите дробове с много добра система за защита – биологична, биохимична и имунологична. Една от най-важните прегради пред причинителите на заболявания са специфичните епителни клетки, съдържащи реснички, които извършват около 1500 движения в минута и така постепенно изтласкват вирусите и бактериите към устната кухина. Проблемът е, че при пушачите тези реснички са унищожени или парализирани и голяма част от вредните агенти свободно попадат в дълбочина, където предизвикват възпалителни заболявания.

Причинителят на грипа е много активен вирус, който, размножавайки се в организма, атакува всички органи и системи и причинява в повечето случаи доста сериозно заболяване. Заболяването се разпознава по острото начало с втрисане, висока температура, болки по мускулите и ставите и силна отпадналост. Ако човек не обърне внимание на грипа, подцени го и се опитва да се самолекува, често се стига до усложнения. Сред най-разпространените усложнения на грипа е пневмонията.

Тя се разпознава по задълбочаващата се мъчителна кашлица, задържането на високата температура за повече от 3–4 дни, продължаващата отпадналост. Тези оплаквания налагат нов лекарски преглед и снимка на белия дроб, за да се прецени дали към антивирусната терапия срещу грипа и симптоматичните средства трябва да се добави антибиотик. Важно е да се приемат и много течности, за да се преодоляват обезводняването и интоксикацията.

Моите наблюдения на клиницист са, че белодробните и другите усложнения са по-чести сред пациенти, които не водят здравословен начин на живот. В това понятие включвам пушенето, работата в увреждаща среда, нерационалното хранене, злоупотребата с алкохол, обездвижването, негативната личностна нагласа. Отделна рискова група са хората със специфични хронични здравословни проблеми.

Специално при пушачите вредните вещества от цигарите пречат на лекарствените препарати да достигат ефективно до белодробната тъкан и те оздравяват много по-бавно и трудно. Но те често не си дават сметка за това и смятат, че лекарят не е предписал точната терапия.

Коментари