Публикация

Спирането на кашлицата не означава, че проблемът е решен

Интервю с д-р Татяна Ралчева, педиатър в XV ДКЦ, София.


Д-р Ралчева, започна ли вълната от есенно-зимните простудни оплаквания?
Да, и то с пълна сила, защото времето се промени рязко и аклиматизацията не е лесна. Обичайните симптоми, с които идват децата, са грипоподобни. Започва се с леко неразположение, отпадналост. Ако искаме детето да се оправи бързо, без по-драстично лечение, без антибиотици, е много важно да се реагира още в самото начало. Може да има безапетитие, прибавя се лека хрема, после кашлица и ако не се вземат мерки - и температура. Ще вметна тук, трябва да започнем да укрепваме имунитета на децата много по-рано, още в началото на есента.

Първо е храненето - много плодове и зеленчуци, за да се запаси организмът с витамини. Като част от правилното хранене, разбира се, което включва още ядки, месо, мляко, сирене. Белтъчините са много важни, не въглехидратите и мазнините. Мазните храни и бялата захар потискат имунитета. Това са всички сладки, шоколадови изделия, морени, вафли, мазнините. Да не говорим, че разните царевични пръчици, солети, това са все въглехидрати, които засищат и детето отказва другата храна. Може да се дадат и препарати за повишаване на имунитета. Много важно е закаляването, двигателният режим на въздух.

Да, но температурите паднаха до типично есенните и децата изчезнаха от градинките и парковете.
В никакъв случай това не трябва да се случва. Всеки ден, ако няма виелица, дъжд или температура под минус 5 градуса с много силен вятър, децата, включително кърмачетата, трябва да бъдат на открито, а в събота и неделя в планината, на излет, по-далеч от града. Като казвам планината, не разбирам с кола дотам, до изядеш един сандвич край нея и да се върнеш обратно, а да се походи на чист въздух. Защото смяната на температурата и височината е фактор при закаляването, но чистият въздух най-вече. Знаем какво дишаме в големия град. Спортът, двигателната активност са много важни, и то от ранна детска възраст.

Да се върнем на простудата и особено кашлицата, която винаги стряска родителите...
Тогава идват на преглед. И това е много правилно, защото родителят не може да прецени каква е причината. В повечето случаи това е секретът, който се стича отзад. Кашлицата може да е симптом на различни заболявания и е различна по характер - алергична или идваща от горните дихателни пътища, както и кашлица при засегнат бял дроб. Така че е задължително детето да бъде прегледано.

По принцип хората смятат, че щом спре кашлицата, вече проблемът е решен.
Не, в никакъв случай. Често родителите искат да дадат нещо, което да потисне кашлицата, тя да спре и смятат, че детето е оздравяло. Кашлицата не би трябвало да се спира по принцип. В редки случаи я потискаме, при тежък ларингит например. Кашличният рефлекс е вроден, мозъкът получава сигнали, че има нещо, което пречи, и трябва да се отстрани. И всъщност, потискайки кашличния рефлекс, не премахваме причината. След като мине действието на потискащия сироп, детето започва да кашля още повече, за да може да отдели секретите. Примерно кашлица, която се проявява към 2-3 часа през нощта, понякога може да е синоним на лек астматичен пристъп.

Много е важно родителят да наблюдава и да обясни кога кашля детето, защото подходът е различен. Ако няма възможност да бъде прегледано детето веднага, може да се започне лечение с билкови сиропи. Аз препоръчвам „ЕнТиТус”, комбинация от няколко билки, които подпомагат леко отхрачването, без да се засилва прекомерно кашлицата. А за по-големите деца има и капсули. Не бива да се прекалява със сиропите за кашлица, а да се дадат навреме. Добре е да не се дават непосредствено преди лягане, а малко по-рано. Трябва да се пръска в носа физиологичен разтвор, който  да спре хремата, иначе пак ще се предизвика кашлица.

Коментари