Публикация

Ноември - Месец на диабета

Под мотото на Международната диабетна асоциация „Диабет: Да защитим нашето бъдеще: Подходяща среда за всички. Правилно обучение за всички” в София и различни градове на страната през месец ноември ще се организират лекции, спортни събития, радио и телевизионни предавания, безплатен скрининг за диабет и др.


За трета поредна година Българска асоциация Диабет (БАД) организира инициативата „Месец на диабета”.       

На 14 Ноември по инициатива на БАД ще бъде отслужен и тържествен молебен за здравето на всички хора с диабет в България. Той ще се състои в „Храм Св. София – Премъдрост Божия” от 17.00ч. Една от стените на храма ще бъде осветена символично със синя светлина – свидетелство за съпричастността към това заболяване в световен мащаб.       

Изборът на синята светлина не е случаен: Синият цвят и кръгът са приети за лого на Световния ден за борба с диабета, като символи на живота, здравето и синьото небе, което обединява всички народи.

14 ноември е обявен за Световен ден на диабета и се чества всяка година от 1991 година насам под егидата на Световната здравна организация. През 2006 г. с резолюция 61/225 на ООН той става ден, официално наблюдаван и от ООН.

Датата е избрана умишлено - тъй като на този ден е роден  Фредерик Бантинг, който заедно с Чарлс Бест, прави епохалното откритие за ролята на инсулина при лечението на захарния диабет.

Днес, в над 160 страни по света, денят се чества от различни организации, компании, здравни сдружения и съмишленици, обединени от една цел: подобряване  начина на живот и лечението на хората с диабет.

Данните сочат, че през 2011г. диабетът е бил причина за смъртта на над 4 милиона и половина души, а  над 465 милиарда долара са били необходими за лечение. Тези цифри шокират, още по-тревожно е, че се  очаква през 2030г. заболелите от диабет да достигнат 552 милиона души.

       

Коментари