Публикация

Програмирайте здравето си

Икономическият интерес днес върти колелото на живота във всичките му сфери. Ако някъде е двигател на развитието, то под натиска на рекламата и печалбите стереотипите за хранене безмилостно се променят съвсем не в полза на здравето.


Почти като аксиома се приема, че храната трябва да е висококалорична, за да се засищаме с по-малко количество, да е полуготова, защото нямаме време да готвим, и да се поглъща по-бързо (кой има време да дъвче залъка по 40 пъти, както казваха старите хора?). И така във всекидневието ни господари на трапезата са консервите, месото и колбасите, замразените продукти, пюретата, полуфабрикатите, белият хляб и сладкишите, прясното мляко, а много по-редки гости – пресните сурови зеленчуци и плодове, ядките, пълнозърнестите, богати на фибри храни.

Дори прясно изцеденият сок отдавна е загубил битката в полза на консервираните оцветени и ароматизирани течности в бутилки и кутии. Така всеки може да „сготви” бързо с отварачка за консерви или пакетче замразен продукт – дори и за подправките времето е спестено, защото грижа има пак пакетче или кубче. След години такова хранене, което за жалост става втора природа още в детството, започват да се нижат болестите. Първият сигнал, че измъчваме организма си и той вече страда, е запекът. Неслучайно всички древни лечителски системи започват борбата с болестите именно от прочистването.

Когато запекът не е инцидентно явление, а се превърне в хроничен, тогава и заплахата за здравето е сериозна. Микрофлората на дебелото черво се уврежда, то става желана среда за все по-голям брой опасни болестотворни микроорганизми. Отровите не се изхвърлят от тялото по естествения път, отлагат се в различни депа и чрез кръвта достигат до всеки орган и всяка клетка. По принцип се смята, че всекидневното изхождане по голяма нужда е достатъчно за доброто прочистване на дебелото черво.

Някои специалисти обаче настояват, че особено при хронични заболявания е желателно дефекацията да е два, дори три пъти дневно. Макар главен виновник за упорития запек да е недоброто хранене, с недостиг на фибри и течности, важно е да се знае, че той може да се предизвика и от някои медикаменти – седативи, антидепресанти, спазмолитици, диуретици, бета-блокери.

Заслужава внимание тревогата, която бият педиатрите - децата ни много по-често от предишните поколения страдат от нередовен стомах, защото хранителният им режим се доближава до всички вредни навици на възрастните. Менюто им се състои само или предимно от сухи концентрирани храни и сладки газирани течности.

Много от подрастващите вече категорично заявяват, че не обичат зеленчуци, рядко приемат плодове, отказват да консумират супи и каквито и да било готвени ястия. А точно в детството и юношеството се залагат всички бомби със закъснител – затлъстяване, диабет, високо кръвно налягане. Затова хранителният режим и преодоляването на запека е от такава важност и изисква целенасочени усилия както от страна на родителите, така и в детските заведения и училищата.

При запек специалистите препоръчват освен подпомагащи перисталтиката храни и безвредни продукти с мек ефект. „Фрутилакс” например представлява воден екстракт от смокиня и слива – плодове, отдавна известни с лаксативното си действие. Естествените масла в препарата – от мента и копър - притежават газогонно действие, а ефектът настъпва постепенно. „Фрутилакс” е напълно безопасен и се препоръчва за деца и бременни. Най-често комбиниран с пробиотик, решава проблема със запека без прилагане на медикаментозно лечение.

Коментари