Публикация

История в снимки: Красива и здрава усмивка

Напоследък хората започнаха да обръщат по-голямо внимание на усмивката си. Всеки иска да има блестящи и бели зъби...


 

Здравето на зъбите и венците е важно не само за лъчезарни и слънчеви усмивки, но и засяга състоянието на други системи и органи в тялото – хормони, сърце. Денталните нужди се променят с течение на десетилетията. Предлагаме ви няколко съвета за поддръжка.

-brr-

През 30-те – хормоните бушуват, а ако прибавим и една бременност, то задължително трябва редовно да посещавате зъболекар. Почистването на зъбите с конец е изключително важно, защото предпазва от парадонтит и други инфекции на венците.  Заради хормоните те са по-чувствителни и уязвими.

-brr-

Много хора никога не се научават как правилно да почистват зъбите си. Използвайте мека четка със заоблени косъмчета и внимателно правете кръгови движения, като поддържате ъгъл от 45 градуса спрямо линията на венеца. Ако при употребата на конец, венците ви прокървяват, не се отказвайте. Това ще им погне да станат по-здрави с времето.

-brr-

Забравете цигарите. Пушачите са с два до три пъти по-застрашени от заболявания, свързани с устната кухина. Любителите на вредния навик се възстановяват по-бавно от инфекции на венците, допълват учените.

-brr-

Откажете се от диетичната сода. Дори газираните напитки без захар могат да навредят на перлената усмивка заради съдържанието на киселини. Те отслабват емайла и го размекват.

-brr-

На 40 трябва да обръщате внимание на много неща, като здравето на зъбите е едно от най-важните. Денталният специалист може да забележи развитието на сериозно заболяване – например неконтролиран диабет. Повишава се и опасността от рак на устата.

-brr-

Спрете да скърцате със зъби. Стресът има много проявления, но едно от тях е стискането на зъбите. Това може да доведе до сериозно износване на емайла и поява на пукнатини, дори отчупване на парченца. Опитайте се да намерите отдушник на стреса, за да избегнете бъдещи проблеми със зъбите.

-brr-

Пломбите и коронките не са вечни. Те се износват и имат нужда от смяна. Посетете стоматолог и се консултирайте дали някоя от старите ви пломби има нужда от подмяна с нова и по-модерна.

-brr-

Бяло, по-бяло... Внимавайте да не се пристрастите към избелването. То може да причини чувствителност на зъбите и ерозия на емайла. Истината е, че избелването на зъбите си има лимит. Колкото и да искате още по-бели зъби, не винаги това е възможно.

-brr-

 

На 50 загубата на костна плътност е една от основните причини за падане на зъбите. Здравословната диета, богата на калций и витамин Д, може да помогне за поддържането на здрави кости. Фамилната обремененост към остеопорозата налага по-чести посещения при зъболекаря.

-brr-

Някои лекарства предизвикват пресъхване на устната кухина. Не позволявайте това да се случва, защото тази среда е подходяща за развитие на бактерии, а това повишава риска от разрушаване на зъбите. Пийте по-често вода и дъвчете дъвка без захар, а вечер използвайте вода за уста.

-brr-

Ако имате проблеми със венците и здравето на зъбите си, консултирайте се и с кардиолог, защото заболяванията в устната кухина са свързани със сърдечно-съдовите инциденти. Учените не казват, че инфекцията на вените непременно означава инфаркт в близко бъдеще, но опасността е повишена.

Коментари