Публикация

За лютото с любов…

Най-свирепата част на лютите чушки е вътрешната им ципа.


Анализите показали, че те са истинска съкровищница на редица полезни за организма вещества – въглехидрати, протеини, витамини (А, В1, В2, В6, С, Е) и минерали (желязо, калий, калций, магнезий, манган, фосфор). Изненада се оказа фактът, че три люти чушлета съдържат толкова витамин С, колкото цял килограм лимони!

Може би на този уникален състав на лютите чушки се е дължало здравето на българина в миналото, който не е сядал на трапезата без любимата си огнена подправка. Съдържащите се в лютите чушки фитонциди засилват имунитета и подпомагат защитните сили на организма в борбата му срещу простуда и инфекции. Пристрастяването към лютия вкус също намери своето научно обяснение.

Установено беше, че пикантните храни предизвикват своеобразно наркотично опиянение и дори еуфория. При консумиране на люти чушки например капсаицинът дразни неудържимо нервните клетки на езика, които изпращат болестен сигнал в главния мозък. За потушаване на „пожара” последният издава команда и хипофизната жлеза отделя т.нар. ендорфини, получили популярното наименование „хормон на щастието”, които имат болкоуспокояващо действие.

Беше доказано, че освен възбуждащ апетита и подобряващ храносмилането ефект съдържащият се в лютите чушки капсаицин стимулира отделянето на два хормона – адреналин и норадреналин, които активизират метаболизма и спомагат за изгарянето на резервните въглехидрати и мазнини в организма. Нещо повече, южнокорейски учени установиха, че консумацията на капсаицин препятства натрупването на телесни мазнини, който факт открива нови възможности за борба със затлъстяването, от което страдат над триста милиона жители на Земята.

Вече няма спор по въпроса, че лютите чушки са ефективно средство за по-привлекателна линия. Но с казаното далеч не се изчерпват положителните въздействия на лютите чушки върху организма. По данни на учените от Нотингамския университет в Англия съдържащият се в тях капсаицин, въздействайки върху митохондриите –  органели, които осигуряват енергията на клетките, предизвикват гибелта на раковите клетки. При това този ефект не се разпростира върху здравите клетки.

Установено беше още, че капсаицинът активира отделянето на азотен оксид – уникално вещество, което има способността да подобрява кръвообращението на стомаха, предотвратявайки появата на гастрит и язва, и благодарение на способността му да предпазва и регенерира кръвоносните съдове снижава риска от развитие на хипертония и инфаркт. Мазила и настойки, съдържащи капсаицин, се използват за облекчаване на мускулните болки, болките при радикулит и ревматизъм, както и за премахване на упорит кожен сърбеж. Има данни за действието на капсаицина и като афродизиак.

По скалата на Сковил
През 1912 г. американският химик и фармацевт Уилбър Сковил предложил уникален, макар и субективен, начин за измерване на лютивостта. По своята същност той се състои в последователно разреждане на водни разтвори, съдържащи люта чушка и захар, до изчезването на лютия вкус, което се установява поне от трима от общо пет дегустатори. На чистия капсаицин съответстват 15 милиона единици SHU (Scoville heat units) по тази скала. И въпреки че методът на Сковил вече е заменен със съвременна аналитична техника, от уважение към първооткривателя единицата SHU продължава да се използва.

През последните години култивирането на уникално люти чушки се превърна в истинска световна мания. Благодарение на усилията на много ентусиасти и мечтатели за световна слава  рекордите, регистрирани в справочника „Гинес”, падат един след друг. Първоначално първенството по лютивина се държеше от хаванската червена „Савина” с 580 000 SHU. Лидерството й бе отнето от ужасяващата със своята лютивина „Инфинити чили” с 1,17 милиона SHU.

Короната й обаче бе отнета само след две седмици от британската „Нага вайпър” – „Усойницата”, с умопомрачителните 1,38 милиона SHU. Но и тя беше принудена да отстъпи на новата „кралица” – „Тринидад Скорпион”, с нейните спиращи дъха 1,46 милиона SHU. Уникалната чушка с дължина едва 2,5 см беше отгледана от двама австралийски маниаци – Марсел де Вит и Нийл Смит, които ревниво пазят тайната на нейното култивиране. Във фабриката, в която лютите чушлета се преработват в пикантен сос, за предпазване от ужасяващата атмосфера работниците са оборудвани като за ядрена атака – с противогаз, специални наметала и три чифта ръкавици.

Неотдавна австралийският „Скорпион” също загуби битката за огнения връх, поразен от своя „роднина” – „Тринидад Мортуга Скорпион”, с недостижимите към момента 2 милиона SHU! За добиване на по-ясна представа за убийствената лютивина на горните лидери ще споменем, че най-лютите чушки, масово консумирани у нас, са със скромните 8000 SHU.
Идеята раздразнителното и сълзотворно действие на капсаицина да се използва като средство за нападение и отбрана е много стара.

При сражението на инките с испанските конкистадори край бреговете на Ориноко през 1532 г. нападателите били обърнати в бягство от дима, отделящ се от купчините горящи люти чушки. Понастоящем като средство за самоотбрана (под формата на спрейове), както и за потушаване на безредици, са синтезирани редица аналози на капсаицина, известни с абревиатурите CN, CS, CR и т.н. Първото от тях, с химическото наименование хлорацетофенон, е с около 20 пъти по-слабо действие от капсаицина.

gpopov_bg@yahoo.com


Част 1

Коментари