Публикация

Пирогов с нов ядрено-магнитен резонанс

Институтът за спешна медицина в София се превръща в най-надеждния център за прегледи и превенция на спукване на силиконови импланти.


Преди години беше просто мода, днес е ежедневие. Няма смисъл да разсъждаваме доколко е полезно или красиво - силиконовите импланти сред жените са масов факт. И тези дами ще стават все повече - отдавна не се впечатляваме от реклама на ваучери за силиконови импланти. Грижата за тялото сред много дами вече означава и рутинно проследяване на състоянието, в което се намират подложките.  

Siеmens Avanto е най-висок клас магнитен резонанс с мощност 1.5Т. Той позволява получаване на образи с по-високо качество, а това води до възможност за поставяне на по-точна диагноза. Апаратът дава възможност и за обхващане на по-голям обем в рамките на едно изследване и по-бързо провеждане на изследванията.

Методът е напълно безвреден по отношение на профилактиката, желателно е диагностиката да се провежда веднъж годишно. Стандартният мамологичен преглед, който така или иначе е задължителен за жените, не е релевантен за имплантите.

Те се нуждаят от отделна грижа. Сега “Пирогов” може да предложи най-съвременните методи на диагностика в медицината. За разлика от така популярния все още у нас скенер, ядрено-магнитният резонанс (ЯМР) не облъчва и няма никакви ограничения в използването му за диагностика на всеки един орган.

Много актуално в момента е изследването на цялото тяло. То се практикува в целия свят, но е ново за България, защото може да се осъществи само от висок клас магнитен резонанс, какъвто е Siemens Avanto. Изследването се препоръчва при хора над 40г. и с рискови фактори като стрес, нездравословен начин на живот и др. Позволява да се открият в ранен стадий не само ракови заболявания, но и смущения във функцията на кръвоносните съдове, сърцето, гръбначния стълб и мозъка.  

Малко повече подробности за самия метод: Ядрено-магнитният резонанс се използва в практиката от 80-те години на миналия век за диагностика на заболявания на централната нервна система (процеси в главния и гръбначния мозък), заболявания на гръбнака (дискови хернии и др.), мускуло-скелетната система (травми и дегенеративни заболявания на стави, мускули, мастна тъкан), корем и малък таз (включително при по-новите апарати и заболявания на червата), както и заболявания на сърцето.

Кардио МРТ (изследване на сърцето) е сравнително по-ново приложение (в световната практика наложено последните 10-15г.), защото за получаване на диагностично изследване е необходим по-висок клас апарат. Методът е най-надеждното средство за диагностика на рак на простатата при мъжете - факт е, че у нас това заболяване се открива твърде късно именно поради ненавременните изследвания.  

Когато имаме рискова бременност и подозрения за аномалии на плода (диагностицирани първоначално с ултразвуково изследване), методът се препоръчва за по-прецизна диагностика и вземане на решение за терапевтично поведение. Можете да вземете направление от лекуващия си лекар.  Методът е предпочитан за изследвания при деца, поради липсата на йонизираща радиация. Ограничаващ фактор е, че поради относителната продължителност на изследването е необходима анестезия при бебета и много малки деца.

Коментари