Публикация

Световен ден за информиране за невроендокринни тумори

Внушителна група млади хора последва зебрата с флашмоб в подлеза на Софийски университет „Св. Климент Охридски” по повод Световния ден за информиране за невроендокринни тумори (НЕТ) – 10-ти ноември.


Така за трета поредна година България стана част от глобалната кампания за информиране. Пред очите на минувачите младите хора танцуваха под завладяващия ритъм на живото изпълнение на група Оратница, които допълват традиционните за българския фолклор тъпан, кавал и вокал с австралийско диджериду и перуански кахон.

Тазгодишната кампания минава под знака на зебрата – международния символ на невроендокринните тумори, заради популярния в медицинските среди израз по повод редките заболявания: „Когато чуеш тропот на копита, не предполагай задължително, че това е кон, защото може да е зебра!”.

Комикс поредица с главен герой зебрата, която върви по пътя на пациента с невроендокринен тумор, е създадена за глобалната кампания за информиране по темата  от българския художник Николай Гьонов. Преведен на над 10 езика, комиксът спечели сърцата на хората по целия свят – Австралия, Индия, Канада, САЩ, Сингапур, Тунис, и редица европейски страни последваха зебрата, за да говорят за рядката диагноза.

На 8-ми ноември зебрата танцува в своята „родина” и така България се включва в зебра събитията по света.

Инициативата е замислена и се осъществява в координация със Световната общност за информиране за невроендокринни тумори, чийто член е и Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания АПОЗ. Такава кампания се провежда в над 20 страни по целия свят, за да се говори повече за тази диагноза. Над 50% от пациентите с невроендокринен тумор (НЕТ) са неправилно диагностицирани и първоначално лекувани от погрешно заболяване средно от 3 до 7 години, което много често коства живота им.

Въпреки че са редки злокачествени болести, невроендокринните тумори стават все по-централна тема за медици и пациентски организации по три причини: заболеваемостта от тях прогресивно нараства, могат да засегнат всеки орган, за диагнозата и лечението им се изискват специални и скъпи технологии.

Вече е факт първото по рода си клинично ръководство за диагноза, лечение и наблюдение на най-честите невроендокринни тумори. На практика България е единствената европейска страна, публикувала национален документ за тези тумори, докато останалите държави ползват съществуващото международно ръководство на Европейската асоциация за невроендокринни тумори (ENETS).

От месец май заработиха и два национални центъра за невроендокринни тумори – в  УМБАЛ “Света Марина”, Варна,  и в УМБАЛ “Царица Йоанна” – ИСУЛ, София. Възможността им да провеждат специализирани изследвания, лабораторни кръвни тестове за хромогранин А и целотелесно изобразяване чрез соматостатин-рецепторно сканиране (октреоскан) ги формира като единствени медицински заведения в България, специализирани в тази особена онкологична сфера.Коментари