Публикация

Кардио тренировки за добро здраве

Ако целта ви е да се чувствате добре и да живеете по-дълъг и по-здравословен начин на живот, то малкото аеробни упражнения няма да ви свършат работа.


Хората, които имат ниска физическа активност, са с 65% по-застрашени да умрат от инфаркт, инсулт, диабет или рак, отколкото тези, които са в добра физическа форма.

Въпреки това, ако станете от дивана и добавите една ежедневна 30-минутна разходка, ще подобрите значително шансовете си за пълноценен живот.

Ако не се готвите да изкачите Мусала или да свалите 20 килограма, може да ви е интересно да разберете какви са минималните упражнения, които ще променят здравословното ви състояние в положителна посока.

Колко често трябва да се правят кардио тренировки?
Изследванията показват, че можете да намалите риска от сърдечно-съдови заболявания само като ходите в продължение на 20 минути три пъти седмично. Това обикновено е достатъчно, за да се увеличи нивото на енергия и издръжливост, въпреки че не е достатъчно, за да отслабнете.

Ако сте начинаещ в спорта или се връщате към предишна програма за физически упражнения, трябва да тренирате по пет или шест дни, а не три дни седмично, за да придобиете навик за упражняване.

Колко дълги трябва да са тренировките?
Ако целта ви е да подобрите здравето си, не трябва да изпълнявате всичките си упражнения наведнъж. Проучванията показват, че три десет минутни серии от аеробни упражнения имат почти същите ползи за здравето от половин часова еднотипна тренировка.

Трябва да осъзнаете, че когато сте начинаещи, всяко упражнение, което правите, е с висока интензивност. С подобряването на формата си ще трябва да адаптирате упражненията към новите си възможности.

Движението е здраве!

Коментари