Публикация

Усложнения след грип: Сърцето

Eсенно-зимният сезон е характерен с голямата честота на простудни заболявания, които в голямата си част протичат за 3-4 дни и не се нуждаят от специално лечение.


При част от пациентите, в зависимост от общото им здравословно състояние преди заразяването с грипния вирус, заболяването протича по-продължително и с по-силна изява както на общите симптоми, така и на специфичните от горните дихателни пътища.

Сърцето е орган, който може да се окаже „под прицел” на вирусната инфекция, особено в случаите, когато грипният причинител е от групите А и В или коксаки. Тези вируси могат да предизвикат възпаление на перикардната торбичка (обвивката на сърцето) и да причинят събиране на течност в нея - състояние, което затруднява работата на сърцето. Усложнението в този случай се проявява с болка или тежест в сърдечната област, бодежи, задух, които прогресират в хода на набиране на течност в торбичката. Състоянието много често може да наподобява гръдната болка при стенокардия, но в този случай е много важно пациентът да сподели за предхождащото тези оплаквания остро вирусно заболяване. Консултацията със специалист е от особена важност за правилната диагноза и лечение.

Друго усложнение, което предизвикват тези вируси, е възпалението на сърдечния мускул - миокардит. Състоянието се проявява със слабост, лесна умора, задух, ускорена сърдечна дейност, тенденция към снижение на артериалното налягане. Много често пациентите се оплакват от  „прескачане” на сърцето - екстрасистоли. Тези оплаквания обичайно се развиват след острата фаза на вирусното заболяване и вместо възстановяване от него започват проявите на миокардита.

Разбира се, тези усложнения не са задължителни и повечето заболели се възстановяват напълно в рамките на 5-7 дни. За усложненията трябва да мислим, когато грипното заболяване продължи повече от седмица и започват да се появяват нови оплаквания.

Самолечението в тези случаи може да има неприятни и тежки последствия. Консултацията с кардиолог е задължителна!


 

Коментари