Публикация

Съвременният начин на живот уврежда цели мускулни групи

Интервю с д-р Антоан Каразапрянов, специалист по нервни болести и мануална терапия.


Д-р Каразапрянов, от какво е предизвикана обикновено болката в мускулите при пациентите, които търсят помощта ви?
Основната първопричина за болката в опорно-двигателния апарат е земната гравитация. Човек стои изправен около 75% от денонощието, противодействайки на земното притегляне. Тенденцията е да се „смачкват” междупрешленните дискове и ставният апарат на гръбначния стълб.

Обездвижването на съвременния човек в ерата на автомобилите и компютрите също е огромен проблем. Цели групи мускули атрофират, като не се ползват или тренират целенасочено. Гръбначният стълб е доста сложен орган, изграден от костни прешленни тела, междупрешленни дискове, с богато съдържание на вода, междупрешленни стави, връзки, кръвоносни съдове, нерви. Всички изброени структури могат да бъдат болезнени при тяхното евентуално увреждане, особено след резки и непремерени движения или неудобни пози.

Навреме ли се търси помощ и какво означава „навреме”?
Като цяло помощ се търси навреме, но не където трябва. Огромният брой пациенти започва лечение на принципа проба-грешка. В моята практика доста често явление е да идват хора, които се оплакват от болки в гърба, кръста или врата с няколкомесечна до няколкогодишна продължителност.

Кога може да се говори за хронична мускулна болка?
Точно в тези случаи, при които най-често е започнато разнообразно медикаментозно лечение, което не е дало желания резултат – бързо възстановяване. Пациентите споделят, че са ползвали и физиотерапия, и балнеотерапия, а хронифицирането на болката при неизлекувани пациенти често обхваща период от 2 до 4 месеца. Самолечението е често срещано явление.

Присъствал съм много пъти в аптека, когато пациент моли фармацевта да му даде „нещо” срещу болка в кръста!? Огромната част от страдащите хора се обръщат към своя личен лекар. Най-често се изписва рецепта, която съдържа нестероидни противовъзпалителни средства и аналгетици. Не се обръща внимание на въпроса за подобряване на функцията на гръбначния стълб и мускулатурата. Основната грешка в случая е загубата на време и хронифициране на проблема.

Носи ли риск продължителната употреба на обезболяващи, на нестероидни противовъзпалителни и как се противодейства на хронифицирането?
Продължителната употреба интоксикира организма. Често се появяват стомашно-чревни оплаквания – болки в горната част на корема, усещане за киселини по хранопровода, чревни кръвоизливи. Когато не се действа върху причината, а се третира следствието, не може да има качествено лечение. Аз лично съм привърженик на комплексната терапия и подход.

Приоритет трябва да бъде мануалното изследване на болния. Ако случаят е тежък, се правят кръвни изследвания, рентгенова диагностика и магнитно-резонансна томография. В лечебния подход включвам мануална терапия, ръчни екстензии и медикаменти. Билковите препарати имат своето място.

Работя и с трите форми на Неокс например – крем, олио и капсули - още откакто е направен първият внос в България. Това е индийски продукт, плод на древната аюрведична медицина. Впечатленията ми са отлични. Много често комбинирам капсулите и олиото. Съчетанието на билките в препарата покачва нивата на ендорфините и енкефалините в кръвта. А това са хормоните на удоволствието. По този начин се намалява болката в хода на комплексната терапия.

Много важен и задължителен според мен е рехабилитационният план, който лекарят трябва да предложи на пациента – няколко упражнения, които се изпълняват най-вече в легнало положение – на гръб и по корем. Упражненията трябва да бъдат лесни и да не продължават повече от 5 – 10 минути. Идеята е да се разтегне гръбнакът и укрепят мускулите, които го поддържат. Желателно е и след излекуването човек да активира всекидневно своята мускулатура.

Обръщам особено внимание на консумацията на вода. Междупрешленните дискове „се хранят” чрез всмукване на течности, а те се набавят най-вече от изпитата вода. Средното количество трябва да е около 30 мл на килограм тегло за денонощие. Препоръчвам вода да се приема непосредствено и преди изпълнението на упражненията.

Коментари