Публикация

Програма „Открито за диабета” ще обучава ученици за диабета

Децата от 4 до 7 клас в 40 училища в страната ще преминат през обучение и скрининг на нивата на кръвна захар като част от здравна инициатива.


Информационната програма „Открито за диабета” се организира от Клиниката по детска ендокринология към СБАЛДБ - София и е подпомогната от диабетичната дивизия на фармацевтичната компания „Санофи”, която осигурява тест ленти за изследванията, както и обучителни материали.

Началото ще бъде дадено на 14 ноември в столичното 105 СОУ „Атанас Далчев” в кв. „Дианабад” от началника на Клиниката по детска ендокринология, диабет и генетика към Медицински университет София - доц. Мая Константинова.

Изследвания на нивата на кръвна захар при учениците ще се извършват в рамките на информационната програма „Открито за диабета” и ще започнат от 14 ноември, Световния ден на диабета.

Aмбицията е да бъдат обхванати децата от 4 до 7 клас в над 40 училища на територията на големите градове в България. Изследванията на учениците ще продължат една година и целят да предоставят на държавата достоверна информация за този здравен проблем. Освен профилактичните прегледи, програмата „Открито за диабета“ предвижда провеждане на открити уроци по темата и разпространяване сред учениците на информационни пакети с допълнителни материали по проблема.

Информационната програма „Открито за диабета” е дългосрочна инициатива, която има за цел да наруши стигмата, поставена от обществото върху диабетиците. Фокусът в първата година на „Открито за диабета” ще е поставен върху образованието и заболеваемостта сред учениците, тъй като статистиката показва, че тип 2 диабет зачестява сред все по-млади хора и деца.

„Захарен диабет тип 2 е най-честата форма на диабет, представляваща близо 90% от случаите и остава водеща причина за сърдечносъдови усложнения, влошаващи качеството и продължителността на живот на възрастното население. Подмолното му протичане, особено в началото, налага да се провеждат скринингови изследвания на населението. Ранната диагноза на това хронично заболяване и своевременното му лечение остава единственият решаващ фактор за подобряване на прогнозата на живота.

Някои от децата  крият болестта си, а липсата на достатъчни познания за заболяването,  са често срещани проблеми в българските училища”, обясни доц. Мая Константинова.

Образованието и превенцията на диабета са приоритет на Световната диабетна оганизация за 2012 г. Причината е, че незнанието често кара хората в риск да не се изследват, а болните да се крият. Всъщност дори с установена захарна болест всеки може да живее дълго и ползотворно, достатъчно е само да спазва определен хранителен режим.

52,6 милиона души, или 8,1% от възрастното население на Европа, са били болни от захарен диабет през 2011 г. Прогнозира се, че броят на хората с диабет в световен мащаб ще нарасне до 552 милиона души към 2030 г., което означава, че на всеки 10 секунди още трима ще бъдат диагностицирани с диабет.

Коментари