Публикация

Предназначението на постите не е вталяване

Някои хора си признават, че чакат началото на постите, за да предприемат дълго отлаганите грижи за фигурата.


В ушите на истински вярващите това звучи кощунствено, а всеки диетолог ще се усъмни в ефективността на поста като диета.

Постът не бива да се възприема едва ли не като оздравителен хранителен режим. Защото на първо място той е изпитание на волята, готовност за смирение. Да не забравяме, че ограниченията не се отнасят само до храненето, а и до различни житейски удоволствия.
Смята се, че гладът и лишенията укрепват духа и подготвят за борба с трудностите, които отстояването на вярата предполага.

С други думи – предназначението на поста е единствено духовно и в никакъв случай не „очистващо” или „вталяващо”.

Постни са – хляб, макарони, картофи, бобови, плодове, зеленчуци, гъби, орехи, мед.
Забранени при постите са – месо и месни подукти, животински мазнини, мляко и млечни продукти, яйца и сладкиши с масло, мляко и яйца.

Специалисттите по хранене обръщат на първо място внимание на дефицита на белтъчини по време на пости. Не е желателно месото, рибата, яйцата да се изключват от храната на децата, подрастващите, на хронично болните, на жените с обилна менструация.
Недостигът на животински белтъчини отслабва имунитета, което улеснява простудните заболявания.

От друга страна, обилната консумация но зеленчуци /особено сурови/, може да създаде проблеми на страдащите от гастрит или язва.

Подобреното самочувствие на вярващите след пости се обяснява най-вече с благотворното отражение на духовното пречистване върху физическото състояние.

И наистина – кръвното се нормализира, подобрява се работата на черния дроб и жлъчката, намалява се нивото на холестерола и се забавят атеросклеротичните процеси.

Що се отнася до отслабването по време на пост – това става не само заради различното хранене.

Експертите смятат, че много важен е психологическият фактор. Необходимостта да се устои на изкушенията, мисълта, че чрез лишенията ще се пречисти душата, повишава както общия, така и мускулния тонус. А това от своя страна пренасочва обменните процеси от натрупване на мазнини към изгарянето им.

Коментари