Публикация

Храни с по-малко от 40 калории

Броенето на калории не е успешна тактика срещу килограмите, но е хубаво да сте наясно колко калории има в храната.


Ето няколко предложения за нискокалорични храни:

Репички
19 калории в 1 чаша
Червените репички са богати на калий, фолиева киселина, антиоксиданти и серни елементи, които помагат на храносмилането. Не пренебрегвайте листата на репичките, които съдържат 6 пъти повече витамин С и повече калций от корените. Прибавяйте накълцаните листа към зелените салати.

Чай
0 калории
Чаят, независимо дали е черен, зелен, бял... е изключително полезен. Съдържащите се в него полифеноли пазят от увреждания на ДНК на клетките, които водят до ракови и други заболявания. Чаят допринася за намаляването на стойностите на LDL / лошия холестерол/, предпазва от остеопороза и затлъстяване, засилва мозъчната дейност.
 
Целина
16 калории в 1 чаша
Целината има много фибри и засища глада. С почти никакви калории тя съдържа витамин А, витамин С и фолиати, които са особено важни за здрава бременност.

Горски плодове
32 калории в половин чаша
Ягодите, малините, боровинките и другите горски плодове са богати на противовъзпалителни вещества, които намаляват риска от сърдечни и ракови заболявания. Те са наситени с антиоксиданти и укрепват имунната система, особено ако са диворастящи. Учени са открили, че дивите боровинки съдържат най-активните антиоксиданти от всички пресни плодове, което се дължи на изобилието на антоцианини в тях.

Моркови
22 калории в половин чаша
Морковите имат много ниско съдържание на наситени мазнини и холестерол. Те са добър източник на тиамин, ниацин, витамин B6, фолиева киселина и манган, а също така на фибри, витамините А, С, К и калий.

Коментари