Публикация

Тайните на маслините

С изследването на полезните свойства на маслините са се занимавали още древногръцките лечители, а великият Авицена описва в своите трудове целебното им действие при различни кожни заболявания.


В маслините се съдържа голямо количество от безценните за хората полиненаситени мастни киселини, които извеждат холестерина от човешкия организъм и са много добра профилактика срещу образуването на тромби – честа причина за сериозни заболявания като атеросклероза, инфаркт на миокарда и др. Полезните качества на маслините включват още благотворно влияние върху храносмилането и предотвратяване на различни заболявания на стомашно-чревния тракт, включително гастрит и запек.

Маслините са богати на витамините А (необходим за добро зрение), С (поддържа имунитета и укрепва защитните сили на организма), Е (много важен за здравата и красива кожа). Благодарение на голямото съдържание на витамин Е и в зехтина той има ключова роля в козметиката и грижата за кожата.

Маслините имат още антиоксидантни свойства, притежават великолепен регенериращ и подмладяващ ефект, като се борят с активността на свободните радикали и забавят процеса на окисление в клетките на организма. Това значително забавя стареенето и подобрява функциите на всички органи и системи. Антиоксидантните преимущества на маслините включват и профилактика срещу раковите заболявания.

При хората, които редовно употребяват този ценен хранителен продукт, значително е понижен рискът от хипертония и те могат да се похвалят с отлична работа на бъбреците и пикочо-половата система. Маслините дори подобряват обменните процеси в организма.
10-15 маслинки на ден са достатъчни, за да се възползвате от целия набор на полезни свойства и ефекти.


Коментари