Публикация

История в снимки: Диетично, вкусно и полезно

Ниското съдържание на калории е важно за всеки, който...


 

... иска да поддържа стройна фигура. В забързаното ежедневие почти не обръщаме внимание какво ядем, но е препоръчително да спрете за момент и да преосмислите хранителните си навици. Предлагаме ви няколко полезни и нискокалорични храни, които е хубаво да присъстват в менюто ви.

-brr-

Aспержи /27 калории в 1 чаша/
Aспержите пречистват организма от токсините, защото в тях има високо съдържание на  аминокиселина, която действа като диуретик и освобождава организма от излишните течности. Този зеленчук ускорява метаболизма на алкохола и други токсини. Аспержите са много добро средство срещу махмурлук. Освен това, те изобилстват от витамини и минерали, включително витамините A, C, E, и K, B6, фолиева киселина, желязо и дори протеини.

-brr-

Зелена салата /5 калории в 1 чаша/
Всички видове зелени салати са богат източник на В витамини, фолиева киселина и манган, който регулира кръвната захар и поддържа правилното действие на имунната система. Можете да поемате големи количества зелени салати без да се страхувате от напълняване.

-brr-

Цвекло /37 калории в половин чаша/
Въпреки че е сладко, цвеклото има малко калории. Цвеклото е богато на антиоксиданти с противораково действие. Освен това то съдържа много желязо, фибри, фолиева киселина и калий. Тъмночервеният цвят на цвеклото се дължи на мощния антиоксидант бетанин.

-brr-

Чесън /4 калории в 1 скилидка/
Чесънът бори простудни и ракови заболявания и дори лекува възпаления на уринарния тракт. Той има противомикробно действие. Преди да се обработват чесновите скилидки трябва да се накълцат или смачкат и да се оставят в този вид 10 минути. По този начин чесънът запазва по-добре серните си вещества, отколкото ако се сготви веднага. Тези вещества предпазват от ракови заболявания.

-brr-

Тиква /30 калории в 1 чаша/
Нискокалоричната тиква е богата на калий и мощния антиоксидант бетакаротин. Тя съдържа и много витамини A, C, и E, калий, който сваля кръвното налягане, и мед. Тиквата е много полезна за диабетиците, защото съдържа регулиращите нивото на захарта вещества тригонелин и никотинова киселина.

Коментари