Публикация

Научете децата на правилно хранене отрано

У нас всеки пети на възраст 7-18 години е с наднормено тегло, а пухкавият ученик, който, преди да си е измил очите сутрин, вперва поглед в компютъра с вафла в ръка, вече е готов дебел и болен възрастен.


Неправилното хранене и прекалените калории са първите причини за детското затлъстяване. И – нека си признаем - хранителното поведение в семейството, а не лавката в училище формират полезните навици за цял живот.

Почти във всеки дом на мои приятели, където има деца, забелязвам на видно място белега на „грижата и благоденствието” – купа, пълна с всякакви лакомства в лъскави опаковки, съдържащи рафинирани брашна, бяла захар и хидрогенизирани мазнини. Те карат мозъка да квичи от удоволствие, но обичайното им зло е да тровят организма и да се трансформират в мастни натрупвания. Това е пагубно за подрастващите, които имат нужда от правилна и балансирана грижа за ума и тялото. Но – съгласете се! – колко несравнимо по-лесно е да даваме джобни, за да си купуват невръстните пици, банички и газирани напитки в междучасието, вместо да им приготвим храна от вкъщи.

„То така е свикнало”
Децата си умират за всичко, което подскача и се криви по телевизора, и ненавиждат леща, патладжан, зелена ябълка. Те обожават пържено, хрупкаво, солено, сладичко – колкото по-често през деня, толкова по-добре. И когато веднъж откажат пресния плод и посегнат към вафлата и газираното, вече решаваме, че това е правилото. Още поражения нанасяме, когато им тикаме сами сладкишите, за да ги възнаградим за нещо или да се откупим за наказание или отсъствие.

- Детето не може „да свикне” само. Ако вече сте изтървали нещата и то се тръшка пред бургера, яйцата с играчки и чипса, потърсете лекарска (психологическа) помощ.

- Малчуганът не може да се контролира в преяждането като възрастните – помогнете му да влезе в правия път, защото високото артериално налягане, диабетът тип 2, сърдечно-съдовите и ставните заболявания и следствията от тях го дебнат зад ъгъла.

- Вашият шанс е да го убеждавате да опитва и полезни храни, както и да изхвърлите от дома си и да не купувате повече боклучавите сурогати. Сами пресметнете колко харчите за тях и обърнете парите в пресни сезонни плодове. Не е нужно и да купувате по много – в рационалното хранене качеството изпреварва количеството.

- Придържайте менюто му към коректните за годините и физическото му натоварване калории и не позволявайте да поглъща повече от 15 на сто мазнини от общото количество през деня.

- Намерете в мрежата калкулатор, с който да съставяте балансирано меню.

„Здравословното е скъпо”
Този постулат е сред най-закостенелите разбирания, които служат за оправдание на непълноценното хранене. Наистина, така наречените магазини за био и здравословни продукти са като луксозен бутик, а цените удрят тавана, но никой не ви принуждава да пазарувате в тях. Те са плод на изкривената ни психика, че полезното е за избрани и трябва да е скъпо. Друг е въпросът, че и в тях има храни с откровено вредни съставки като някои изкуствени подсладители, ароматизатори и оцветители.

Същите храни и подправки в голямата си част се продават и в редовите хранителни магазини – достатъчно е да потърсите щандовете за диетични стоки или да разгледате стелажите с ядки, пресни и сушени плодове и зеленчуци, студено пресовани масла, охладено прясно месо, варива.

Навици за цял живот
Родителите определят модела на хранене в семейството – когато малкият ученик ги вижда сутрин на голо кафе с цигара, започва да си мисли, че това е правилно. Когато мама чисти и тупа завивки и търка банята целия уикенд, вместо да го заведе сред природата, това формира модела на обездвижването. Хранителните навици се формират от най-ранна възраст, затова трябва да сте активен участник в създаването на здравословния модел. Още повече ако самите вие сте жертва на „твърде заети” родители и искате да се промените към добро в зряла възраст.

- Когато детето вече видимо е затлъстяло, най-добре посетете педиатър и ендокринолог за препоръки и лечение. Ако обаче просто искате да подобрите режима му, потърсете заедно повече информация за състава на любимите му продукти и разтълкувайте отражението му върху организма. Така ще си помогнете сами във вечната битка с килограмите и ще научите, че драстичните диети отдавна не са на мода.

- Не практикувайте самолечение и не експериментирайте с различни диети върху детето си. Осигурете му редовно движение или спорт два дена от седмицата. Елиминирайте възможността да се храни пред монитора или пред телевизора.

- Създайте и настоявайте за спазването на режим на учене, забавления и хранене. Самовъзпитавайте се заедно с вашето дете към приемане на много сурови плодове и зеленчуци, прясно изцедени сокове, кисело мляко и млечни продукти, варива. Нека междинните закуски бъдат задължително от пресен плод. Редувайте различните групи храни и осигурете разнообразие. Простата, свежа, с малко топлинна обработка храна е лесно постижима, евтина и здравословна!

Лошите навици се променят така, както се създават – с всекидневно повтаряне. Според специалисти 40 дни е срокът, за който се свиква с новото – възползвайте се!

Закуската изяж сам
Първото хранене за деня е много важно, но не бива да става с каквото ви попадне – не предлагайте на детето малотрайни колбаси и салами, мариновани риби, пикантни сирена. Вредни са и бързите въглехидрати – сладкишите и тестените изделия, които след консумация повишават рязко нивото на кръвната захар и ни правят сънливи. Оставете баничките, кифлите и бозата на хората, които вършат тежка физическа работа през деня.

- За малкия ученик е подходяща простата и питателна закуска с максимално близки до природата продукти. Домашните мляко и яйца са сред съкровищниците на полезни вещества, които е добре да набавим поне за детето.

- Обикновените ръжени и овесени ядки (не промишлено преработените мюслита!) са не само евтини, но и много полезни – те съдържат белтъчини, въглехидрати, фибри, минерали. Напоени с прясно или кисело мляко и подправени с мед, те са идеалният старт за деня заедно с билково чайче и плод на резени.

Свежото парче пилешка шунка или пуешко филе, домашно превареното масло и обезсоленото сирене са достатъчен източник на белтъчини и мазнини, които осигуряват пълноценния растеж на организма. В две тънки препечени филийки пълнозърнест хляб, намазан с извара вместо с маргарин, резени варено яйце и домат са добър вариант за обяд извън дома. Когато детето е вкъщи, планирайте да имате винаги домашно сготвена супа без подправки от пликчета. Бобът, лещата, нахутът, баклата са идеални и пълноценни храни – поднасяйте ги поне два дни седмично, като ги редувате.

Планирайте рибно меню поне два пъти в седмицата (скумрия, сардини, пъстърва), за да се набавят и нужните омега мазнини и микроелементи.

Сезонните плодове и зеленчуци, медът, чистите меса, киселото мляко и билковите напитки са изключително полезни за изграждането на детския организъм. Току-що изцеденият сок от цитруси е незаменим източник на добри въглехидрати, фибри и витамини. Сварете пресен билков чай от вечерта и сутринта го подправете с мед и лимонов сок. Дори натуралната вода е много по-полезна от шарените бутилчици, фрашкани с оцветители и овкусители.



Коментари