Публикация

Центърът за лечение на хранителни разстройства отвори врати

Първият център за лечение на хранителни разстройства, в който пациентите ще бъдат активно и комплексно лекувани, носи името на известната художничка Василия Стоилова, която загуби битката с анорексията преди 7 месеца.


В Токуда Болница отвори врати първият у нас Център за лечение на хранителни разстройства. Целта на инициативата е на едно място да бъдат диагностицирани и лекувани сериозни заболявания като анорексия, булимия и т.н. Мултидисциплинарният подход предвижда колаборация между психолози, психиатри, гастроентеролози, ендокринолози и други специалисти с цел максимална ангажираност към тези коварни болести, за да се избегне фаталния край, до който хранителните разстройства често водят.

По официална статистика над 200 000 души страдат от хранителни разстройства в България, а в действителност броят им е над 400 000. „Заболяванията вече засягат не само млади жени, но и хора от всякакви възрасти, пол и раса, все повече са заболелите деца до 12 годишна възраст”, заяви д-р Светлана Бояджиева – психиатър и специалист в областта на хранителните разстройства, която е част от екипа на новосъздадения център.

Д-р Бояджиева е категорична, че хранителните разстройства са сериозни социално значими заболявания, в чиято основа стои дълбок емоционален или психологически проблем, поради което е необходимо специалисти от различни области на медицината да работят съвместно за решаването на психичните и соматичните проявления на болестта.

Проф. Боян Лозанов, началник на Клиниката по Ендокринология и нефрология в японската болница, обясни, че хранителните разстройства водят до унищожаване на имунния отговор и до усложнения на жлезите с вътрешна секреция и заяви своята ангажираност в лечението на проблемите от ендокринологичен характер.

Проф.д-р Симеон Стойнов, началник Клиниката по Гастроентерология и пулмология в Токуда заяви, че заболявания като анорексия, булимия и други хранителни разстройства водят до усложнения, които засягат не само гастроинтестиналния тракт, но впоследствие и целия организъм.

Новооткритият Център за лечение на хранителни разстройства е структура, в която пациентите ще могат да бъдат консултирани от мултидисциплинарен екип с висококвалифицирани специалисти. В случай, че е необходима хоспитализация, пациентите ще могат да разчитат на комфортната леглова база на Токуда, при строго спазване на тяхната конфиденциалност.

Патрон и вдъхновител на новата структура е г-жа Явора Стоилова – внучка на поета Пейо Яворов и майка, загубила дъщеря си – известната художничка Василия Стоилова - заради заболяване от спектъра на хранителните разстройства. На откриването на Центъра тя сподели своята радост от реализирането на проекта в памет на дъщеря й и призова за ангажираност на обществото към проблема.  „Този център реализира мечтата на дъщеря ми – да съществува място с комфортна и спокойна обстановка и всеотдаен персонал, който да се грижи за хората с подобни проблеми”, сподели г-жа Стоилова.

Коментари