Публикация

Зеленчуковата кула

Имало едно време едно приказно царство в една далечна страна, в която живеели магически същества. Те обитавали кули, направени от зеленчуци, за да се защитят от враговете си...


Това не е началото на някой роман, а просто идея, с която да предразположите децата си да хапват повече зеленчуци. Специалистите са на мнение, че колкото по-интересно е представена храната на подрастващите, толкова по-голям е шансът да пробват различни неща, дори омразните зеленчуци.

Предлагаме ви една рецепта за зеленчукова кула, която ще ви накара да си оближете пръстите.

Съставки:
1/2 ч.ч. винен оцет
2 с.л. мед
1 с.л. ситно нарязан чесън
2 с.л. зехтин, плюс още за намазване на грила
1/4 ч.л. сол
1/4 ч.л. черен пипер
1 патладжан, нарязан на филийки
1 тиквичка, нарязана на филийки
3/4 ч.ч. суров кус-кус
1 глава червен лук, нарязана на филийки
1 домат, нарязан на филийки
1/2 ч.ч. настъргана моцарела
1/4 ч.ч. нарязан пресен босилек, плюс допълнителни листа за украса

Инструкции:
Разбийте в купа първите 6 съставки – оцет, мед, чесън, зехтин, сол, пипер. Мариновайте нарязаните зеленчуци (тиквичката и патладжанът) за 20 минути.

Сварете кус-кусът според инструкциите на опаковката. Оставете го настрана, но го дръжте топъл.

Загрейте грил тиган, електрическа скара или барбекю. Намажете грила със зехтин и запечете зеленчуците (включително и доматите) докато омекнат. Разделете готовите филийки на четири купчинки.

Застелете тава с хартия за печене и започнете да редите зеленчуците като започнете от кръгче патладжан, поръсете с моцарела и продължете да редите, докато ви свършат зеленчуците. Накрая завършете с моцарела. Запечете получените кули за около 5 минути във фурната на средна температура, докато се разтопи сиренето.

Кук-кусът разбъркайте с останалата марината, в която сте добавили нарязания босилек. В чиниите направете гнездо от кус-кус и отгоре поставете готовата кула, завършете ястието с листа босилек за украса.

Ястието е леко и полезно, освен това може да допълните менюто и с приказна история за кулата, за да привлечете вниманието на децата, които иначе се мръщят на зеленчуците в чинията.

Добър апетит!

Коментари